ČOI zakazuje bílého svítícího plyšového medvídka kvůli nadměrnému množství olova

17.07.2022 11:28 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je hračka na baterie, která obsahuje nadměrné množství olova. Jedná se o hračku – bílého svítícího plyšového medvídka model LLB-12208.

ČOI zakazuje bílého svítícího plyšového medvídka kvůli nadměrnému množství olova
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko. Jedná se o hračku na baterie – bílého plyšového medvídka, který svítí. Hračka na baterie AA 2 x 1,5 V je zabalena v plastovém sáčku. K výrobku jsou přiloženy štítky s písemnými informacemi vztahujícími se k hračce, včetně označení CE. Hračka není vhodná pro děti do 3 let.

Zkušební laboratoř potvrdila, že na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 65,9 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 % a obsahu kadmia až na hodnotu 0,0883 % oproti povolené limitní hodnotě 0,01 % (požadavky nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (směrnice 2011/65/EU – RoHS). ČOI dále zjistila, že kontrolovaná osoba v postavení dovozce uvedla na trh výrobek bez ES prohlášení o shodě, tím nesplnila požadavky  NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.

Česká obchodní inspekce uložila dovozci ochranné opatření (dle ust. § 18a odst. 3 a 4 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky), kterým je zákaz uvádění na trh a distribuce a stažení výše jmenovaného výrobku z trhu a oběhu. Výrobek byl nahlášen do systému rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safety Gate.

Informace o výrobku:

Hračka na baterie „Svítící medvídek“

Značka: neuvedena

Číslo modelu: LLB-12208

Šarže: 111920

EAN: 8595629101211

Výrobce: YIWU Husain Electronic Co. Ltd. 1008 Gaoxin Rd., High – Tech Zone, Economic Development Zone, YIWU Zhejang, CHINA

Dovozce: 4Leaders, s.r.o. Příběnická 695/5, 390 01 Tábor, Česká Republika

Původ výrobku: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…