ČOI zakazuje na trhu hračku ve tvaru lokomotivy kvůli nadměrnému množství olova

09.07.2022 8:49 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu je v nabídce výrobek, který kvůli možnému znečištění životního prostředí představuje vážné riziko. Jedná se o hračku na baterie ve tvaru lokomotivy.

ČOI zakazuje na trhu hračku ve tvaru lokomotivy kvůli nadměrnému množství olova
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR se nabízí pro spotřebitele hračka, která může znečistit životní prostředí. Jedná se o hračku na baterie 3 x 1,5 V LR41 ve tvaru lokomotivy se zvukem a světlem, délka hračky je 15 cm a hračka je zabalena v papírové krabici, na které jsou uvedeny informace. Na výrobku se nachází označení „CE“. Hračka není vhodná pro děti do 3 let.

Zkouškami provedenými akreditovanou laboratoří bylo v pájeném spoji uvnitř hračky zjištěno překročení obsahu olova. Naměřená hodnota 85,9 % mnohonásobně překračuje povolené limitní množství obsahu této látky v homogenních materiálech, které je omezeno na hodnotu 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy, nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (směrnice 2011/65/EU – RoHS) představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí.

Česká obchodní inspekce, z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, uložila distributorovi ochranné opatření, kterým je stažení výše jmenovaného výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen do systému rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safety Gate.

hračka

Informace o výrobku:
Hračka na baterie „Lokomotiva/Vlak“
Značka: neuvedena
Číslo modelu: neuvedeno
Číslo výrobní série: Et00311265
EAN: 8592190132651
Výrobce: Ming Gao Toys Factory, Chenghai District, Shantou city, Croscut 3, New area, Fengxin road 1,Guangdong Province, China
Dovozce: TEDDIES s.r.o., Česká 151/16, 602 00 Brno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…