ČPZP hradí pacientům s osteoporózou kvalitní péči. Do programu se mohou přihlásit sami klienti

19.10.2021 10:16 | Komerční článek

Osteoporóza je chronické onemocnění, kde se vyplatí včasná diagnóza rizikových pacientů a správná, efektivní léčba. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) spustila program kvality péče pro pacienty s úbytkem kostní tkáně, u nichž je zvýšené riziko osteoporotických zlomenin. Projekt má název Q-OSTEOPORÓZA a je do něj aktuálně zapojeno více než 50 internistických praxí po celé ČR.

ČPZP hradí pacientům s osteoporózou kvalitní péči. Do programu se mohou přihlásit sami klienti
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

„Cílem programu a hlavním benefitem je kvalitní péče o naše pojištěnce. Program zahrnuje provedení komplexní diagnostiky a následné včasné zahájení léčby, což povede ke snížení rizika výskytu potenciálních osteporotických zlomenin (POZ) a zvýšení kvality života,“ upřesňuje tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová. Pokud internista zjistí u pacienta zvýšené riziko POZ, nabídne mu zajištění potřebných vyšetření a garantuje léčbu v souladu s doporučenými postupy a dostupnými terapeutickými možnostmi.

Profesor MUDr. Vladimír Palička, CSc., předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP (www.smos.cz), upozorňuje, že osteoporózou trpí ve vyspělých zemích přibližně 6 % -7 % populace. To v ČR představuje více než 600.000 lidí, přičemž významná část z nich o tom zatím ani neví. Každý den si přitom z důvodu osteoporózy přibližně 50 lidí zlomí krček stehenní kosti a z nich každý pátý během 1. roku zemře.

„Tato čísla mohou působit hrozivě, ovšem je to realita, kterou je třeba akceptovat a každý by měl přemýšlet, co proto může udělat on sám. V ČR jsou dostupná jak vyšetření, která onemocnění včas odhalí, tak účinná léčba a pacienti i lékaři by „jen“ měli problematice osteoporózy věnovat náležitou pozornost. Abychom téma osteoporózy dostali na veřejnost a do povědomí lidí, byl spuštěn program Q-OSTEOPORÓZA, od kterého si slibujeme, že významně více lidí bude včas diagnostikováno a léčeno a trend osteoporotických zlomenin a následných úmrtí nabere sestupnou tendenci,“ uzavírá profesor Palička.

Anketa

Schvalujete, že Babišova vláda odpouští DPH na elektřinu?

76%
11%
hlasovalo: 15412 lidí

ČPZP na tomto projektu spolupracuje se Sdružením ambulantních internistů, Českou společností pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP, společnostmi OAKS Consulting s.r.o. a Institutem biostatistiky a analýz s.r.o. Program je nyní otevřený všem pojištěncům ČPZP a smluvním partnerům ČPZP v odbornosti 101 a lze se do něho přihlásit přes webové stránky www.qosteoporosis.com. Je unikátní mimo jiné v tom, že dává i samotným pacientům možnost se do projektu přihlásit a aktivně pečovat o své zdraví.

Podobný projekt kvality péče realizuje třetí největší zdravotní pojišťovna v České republice i s kožními lékaři, kde se zaměřuje na pacienty s lupénkou a ekzémem. Do programu kvality péče pro pacienty s ekzémem (Q-EKZÉM) a lupénkou (Q-LUPÉNKA) je aktuálně zapojeno více než osmdesát dermatologických praxí po celé ČR.

Osteoporóza je chronické onemocnění, kdy dochází k postupnému řídnutí kostní tkáně a poruchám její struktury. Kosti se tak ztenčují a jsou křehčí. Pacientům hrozí nepříjemné zlomeniny zejména v oblasti páteře, kyčelního kloubu a zlomeniny v oblasti zápěstí. Pacientů s osteoporózou každoročně přibývá. Jen Česká průmyslová zdravotní pojišťovna jich za loňský rok eviduje více než 41 tisíc. Za posledních pět let ČPZP vynaložila na léčbu pojištěnců s touto chorobou 608 milionů Kč.

Nemoc zpočátku působí velmi nenápadně, později se však mohou dostavit silné bolesti zad, dojde ke ztrátě tělesné výšky či snížení celkové pohyblivosti páteře. Na úbytku kostní hmoty, která se tvoří do 25 let věku, se podepisuje například kouření, konzumace alkoholu a používání kortikoidů či některých druhů psychofarmak. Osteoporóza postihuje ženy po menopauze, nevyhýbá se však ani mužům. Onemocnění můžeme předcházet správnou životosprávou, pohybem a vyváženou stravou s dostatečným přísunem vápníku a vitamínu D.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…