ČR by mohla otevřít honorární konzulát v Lichtenštejnsku, míní ministr Kohout

13.01.2014 14:49

Česká republika by mohla otevřít honorární konzulát v Lichtenštejnsku, s nímž navázala diplomatické styky teprve před čtyřmi a půl lety. To samé by v Česku mohlo učinit Lichtenštejnské knížectví. Hovořil o tom dnes v Praze odstupující šéf české diplomacie Jan Kohout se svojí lichtenštejnskou kolegyní Aurelií Frickovou.

ČR by mohla otevřít honorární konzulát v Lichtenštejnsku, míní ministr Kohout
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

Ministři si pochvalovali zlepšující se vztahy obou zemí a vyslechli si závěry společné komise historiků, která funguje od roku 2009 a debatuje o společných dějinách. Podle Kohouta by činnost komise měla dál pokračovat. Vzájemné vztahy komplikuje interpretace historie a nároky rodu Lichtenštejnů na majetek, který byl zabaven v Československu po druhé světové válce. České vlády trvaly a trvají na oprávněnosti konfiskačních aktů a majetkovou otázku mají za uzavřenou, Lichtenštejnsko trvá na neoprávněnosti, konstatovali i historici ve své zprávě.

Lichtenštejnové se nechystají žádat v Česku o rodový majetek

Obě země ale mají zájem na dialogu a otevření honorárních konzulátů by bylo dalším krokem k hlubším vztahům. Honorární konzulové v cizině působí bez nároku na odměnu. Česká republika má nyní diplomatické zastoupení pro knížectví ve švýcarském Bernu, Lichtenštejnsko využívá pro své zájmy v ČR svoji misi ve Vídni.

Kníže Hans Adam II. v roce 2009 v Česku řekl, že Lichtenštejnové se nechystají žádat v Česku o rodový majetek, který jim byl po druhé světové válce zabaven na základě takzvaných Benešových dekretů. Lichtenštejnové byli tehdejší mocí považováni za kolaboranty. Podle historiků jsou ale důkazy o jejich spolupráci s nacisty sporné.

ČR a Lichtenštejnsko jsou země po staletí historicky spjaté. Zámožný rod Lichtenštejnů patřil k nejbohatší tuzemské šlechtě, zejména na Moravě. Vlastnili tu rozsáhlé majetky včetně Lednicko-valtického areálu, zapsaného na seznam kulturního dědictví UNESCO. Lichtenštejnsko je malý evropský stát o rozloze 160,5 kilometru čtverečních, má pouhých 36.149 obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…