ČRo: Česko 2023 vrcholí. Do velké národní prognózy se zapojily tisíce posluchačů

04.12.2013 15:38

Už víme, jak si Češi představují rok 2023. Právě dnes 4. prosince 2013 představil Český rozhlas částečné výsledky velké „národní prognózy“, zákulisí vzniku i zajímavé momenty projektu Česko 2023.

ČRo: Česko 2023 vrcholí. Do velké národní prognózy se zapojily tisíce posluchačů
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Nechyběli tvůrci projektu, patroni témat a další hosté, za jejichž přítomnosti uložil a slavnostně zapečetil generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan část nezveřejněných výsledků jako vzkaz do roku 2023.

Český rozhlas v letošním roce oslavil 90. narozeniny a jak nejlépe završit kulatiny? „Jsme moderní instituce, proto jsme si řekli, že nebudeme při oslavách pouze zahleděni do minulosti, ale podíváme se také do budoucnosti“, vysvětlil Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu. „Budoucnost v horizontu roku 2023 byla ideální příležitost jak se pomalu připravit na to, že Český rozhlas oslaví 100 let vysílání“.

Do projektu se zapojilo a přes 7700 lidí, každý z nich tak věnoval svých deset až patnáct minut života přemýšlením nad budoucností. V týdnu od 4. listopadu 18 stanic rozhlasu odvysílalo kolem 450 pořadů a rubrik, v nichž se odborníci i posluchači dívali do budoucnosti, především do roku 2023.

„Tak velké množství rozmanitých pořadů na tak malé časové ploše a na všech stanicích k jednomu tématu je v historii rozhlasu unikátní počin. Mysleli jsme si, že ve společnosti převažuje špatná nálada a skepse. Projekt Česko 2023 nám ukázal, že to není pravda,“ uvedl Ondřej Nováček, ředitel Centra vysílání. Mezi deseti tématy zazněli otázky například na cenu piva, zákaz kouření v restauracích, budoucího prezidenta České republiky, počet posluchačů Českého rozhlasu, nejpoužívanější palivo, pravděpodobnost zavedení eura, nejprodávanější mobilní telefon, získání zlaté medaile na mistrovství světa v hokeji, absolutního vítěze Slavíka nebo oficiální návštěvu z jiné planety.

Martha Issová, patronka tématu Prezident, představila svou vizi budoucnosti nejen prostřednictvím videa, ale také osobního vzkazu do budoucnosti. Ten natočila krátce po představení projektu spolu s Milošem Čermákem, patronem tématu Technologie a generálním ředitelem Českého rozhlasu Peterem Duhanem.

Po prezentaci části výsledků prognózy byla nakonec druhá část slavnostně zapečetěna s cílem uchovat vzkaz či překvapení pro ty, kdo skříňku za deset let otevřou. Dozví se, jak Češi věřili v roce 2013 svým filmovým tvůrcům, konkrétně zda český film obdrží do roku 2023 sošku Oscara, jak jsme viděli budoucnost televizního vysílání a podobně.

Materiál uložený na třech datových nosičích (USB flash disk, micro SD karta a mini DVD) byl vložen do skleněné skříňky a zapečetěn. Světelný časový odpočet, který byl pro tento účel vyroben, odečítá vteřiny do cílového okamžiku, 18. května 2023 v 20:15 hodin. To je okamžik, kdy bylo zahájeno první rozhlasové vysílání.

Návštěvníci Českého rozhlasu si mohou zapečetěnou skříňku spolu s časovým odpočtem prohlédnout následujících deset let až do jejího opětovného otevření právě v sídle Českého rozhlasu, Římská 13, Praha 2.

Nejlepší pořady, videa patronů i záznam celé akce je k dispozici na www.rozhlas.cz/cesko2023.

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Centra vysílání

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …