ČRo: Den s Richardem Wagnerem na stanici Vltava

21.05.2013 12:50

Ve středu 22. května věnuje stanice Vltava své vysílání dvoustému výročí narození skladatele Richarda Wagnera.

ČRo: Den s Richardem Wagnerem na stanici Vltava
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

 

Během celodenního programu nazvaného „Den s Richardem Wagnerem“ připomene tohoto kultovního i kontroverzního tvůrce nejen tím nejlepším z jeho tvorby, ale také formou živých reportážních vstupů z Wagnerova rodiště Lipska, z tamních oslav tohoto významného výročí.

Stanice Vltava přinese v pořadech Rondo, Matiné, Hudební galerie, Slovo o hudbě a v dalších časech během dne Wagnerovu hudbu, ale také hudbu jeho doby. Na večer je pak připraveno v pořadu Akademie zamyšlení nad letošní ostravskou inscenací jeho opery Lohengrin, nad fenoménem Bayreuth a dalšími tématy.

„Richard Wagner je umělcem do určité míry problémovým,“ říká vedoucí Redakce vážné hudby na stanici Vltava Petr Veber. „Jeho výsostně romantická hudba mnohé posluchače a operní nadšence fascinuje, ale jeho osobnost a postoje lidi názorově spíše polarizuje. Bylo tomu tak už za jeho života – a je tomu tak dodnes. A nejde zdaleka jen o jeho protižidovské názory,“ doplňuje Petr Veber.

Spíše než komplikovaný zpívaný básnický text, vnímají wagneriáni primárně hudbu, která ho nese, a nechávají se unášet pověstnými nekonečnými melodiemi a opojným kouzlem jeho symfonismu. Ve wagnerovské interpretaci není malých cílů. Wagnerova hudba, koncipovaná ve velkých plochách a protkaná příznačnými motivy, dodává světu jeho oper na tajemnosti a výlučnosti. A platí to nejen o tetralogii Prsten Nibelungův, nevídaném podobenství o lidstvu, ale také o vizionářské a opojné opeře Tristan a Isolda i o většině dalších z jeho jevištních děl.

Stanice Vltava do vysílání přenese i atmosféru Wagnerova rodiště, které letošní jubileum slaví velkoryse. Během Dne s Richardem Wagnerem se ve vysílání třikrát přihlásí živě z Lipska Zita Senková, někdejší zpravodajka Českého rozhlasu v Německu.

Richard Wagner

Skladatel, dirigent, básník, myslitel a vizionář Richard Wagner (1813-1883), nazývaný někdy nejněmečtějším ze všech Němců, přišel s vlastní novou koncepcí hudebního dramatu; zanechal tedy mimořádnou a trvalou stopu především ve vývoji hudebně-dramatického umění, je hlavním reformátorem opery v 19. století. Jeho třináct jevištních děl z let 1833 až 1882 vznikalo na vlastní libreta a v představě o jednotě básnického slova, hudby, scény a herectví.  

Festival v Bayreuthu

Podle návrhů skladatele bylo v Bayreuthu v letech 1872–75 postaveno divadlo, které od počátku dodnes slouží výlučně pro účely letních Hudebních slavností věnovaných provádění oper Richarda Wagnera. Je považováno za jedno z operních divadel s nejlepší akustikou na světě. I sám festival v Bayreuthu má jedinečnou auru jako žádný jiný na světě.

09.00  Rondo – Komplet 10 nejhranějších Wagnerových oper
10.16  Matiné s Richardem Wagnerem – úryvky z Prstenu Nibelungova
14.50  Richard Wagner v Lipsku
17.00  Slovo o hudbě – Umlčené hlasy
20.00  Akademie – Rytíř Lohengrin, Fenomén Bayreuth a další témata 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…