ČRo Dvojka se vydává po stopě zločinu

06.01.2016 14:21

Ve středu 6. ledna startuje na vlnách Českého rozhlasu Dvojka nový dokumentární cyklus Historie českého zločinu, který připomene posluchačům slavné i pozapomenuté kriminální případy 20. století.

ČRo Dvojka se vydává po stopě zločinu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Čtyřicet dílů nabídne exkurzi do světa kasařů, kapesních zlodějů z pražských ulic třicátých let, bestiálních masových vrahů, ale i detektivů a policistů, kteří jednotlivé případy vyšetřovali.

Každou středu večer od 18:30 zavede autorka cyklu Bronislava Janečková posluchače na jedno místo, do jednoho období, seznámí je s typem zločinu nebo metodou, která pomohla k jeho odhalení. Společně nahlédnou nejen do příběhů zločinců, ale seznámí se také s někdejšími kriminalisty a detektivy, kteří jim byli v patách.

Na pořadu spolupracuje Muzeum Police ČR, bývalí kriminalisté a policejní historikové a jednotlivé příběhy rozehrané herci jsou průběžně komentovány odbornými spoluautory. To vše samozřejmě za odborného dozoru režisérů. 

„Právě v expozici Muzea Police České republiky vznikl první nápad na cyklus Historie českého zločinu. A uzrál po setkání s Radkem Galašem, vedoucím správy sbírek,“ říká Bronislava Janečková. A zároveň dodává: „Příběhy kriminálníků a policajtů vypráví, jako by je sám zažil. Natolik silné jsou totiž dokumenty, které běžný návštěvník neuvidí. Protokoly, zápisy, posudky. I po letech totiž vydává archiv neznámá fakta a to byl ten pomyslný krůček k natočení.“

Po odvysílání prvních dílů pořadu bude pro posluchače zpřístupněn tematický web, kde najdou audio záznamy, bohatou fotografickou přílohu, ale i to, co se do jednotlivých dílů nevešlo.

Cyklus Historie českého zločinu vysílá Český rozhlas Dvojka každou středu od 18:30 hodin. Připravila ho autorka Bronislava Janečková v Tvůrčí skupině Dokument Českého rozhlasu ve spolupráci s Muzeem Police ČR.

Více informací o programu a pořadech na webu www.dvojka.rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…