ČRo: Newyorští Now vs. Now vrcholem ČRo Jazz Festu

29.11.2016 13:18

Jeho jméno najdeme v bookletu posledního alba Blackstar Davida Bowieho: nyní klávesista Jason Lindner přiveze do Prahy svou vlastní kapelu Now vs. Now. Koncert proběhne v rámci 5. ročníku festivalu Českého rozhlasu Jazz ? v klubu Jazz Dock 6. prosince.

ČRo: Newyorští Now vs. Now vrcholem ČRo Jazz Festu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Digitální stanice Český rozhlas Jazz záhy po svém vzniku iniciovala vznik festivalu, v jehož rámci se představují originální osobnosti světové scény.

„Letošní dramaturgií navazujeme na úspěch loňského ročníku, na němž exceloval bubeník Mark Guiliana. Součástí jeho kapely byl právě Jason Lindner, který nyní přiváží jazz-rockové trio Now vs. Now,“ říká dramaturg festivalu Petr Vidomus a dodává „Oba zmíněné nepochybně poznamenala účast na Bowieho posledním vydaném albu.“

Now vs. Now začínali v kvintetním obsazení v roce 2006. V době vydání debutového alba v roce 2009 už bylo toto groove-jazzové uskupení plně etablováno na neortodoxní newyorské hudební scéně a poutalo k sobě řadu hráčů i mimo čistě jazzový okruh (např. Meshell Ndegeocello, která desku spoluprodukovala).

Nyní kapela vystupuje jako energické trio, hravě propojující jazz s elektronikou, world music, hip hopem i progresivním rockem. „Začal jsem hrát na místech, kde můžu zvukově experimentovat, využívat elektrickou basu a bubeníka, který hraje spíše groovy než straight-ahead swing. Chtěl jsem oslovit běžné lidi, ne jen jazzové publikum,“ uvedl Jason Lindner.

Podobně neprobádané končiny se snaží objevovat také české kapely, které pro Now vs. Now připraví pódium pražského Jazz Docku ? „vesmírní“ Bert and Friends a česko-rakouský kvartet Purple is the Color.

„Bert and Friends jsme si vyhlédli v soutěži kapel Mladí ladí jazz. Jde o originální projekt mladého skladatele Alberta Romanuttiho, který svůj kvartet vede vodami jazzu, rocku, vážné hudby i popu,“ vysvětluje Vidomus.

Zatímco newyorští Now vs. Now uzavřou tzv. Americký rok na stanici Vltava, kapela Purple is the Color je předzvěstí toho následujícího, tematicky zaměřeného na Rakousko. Tento mezinárodní kvartet dali dohromady rakouský pianista Simon Raab a český saxofonista Štěpán Flagar v roce 2015.

Přizvali si vynikající rytmickou sekci - kontrabasistu Martina Kociána a bubeníka Michała Wierzgońe (oceněn cenou za nejlepšího sólistu v rámci Euroradio Jazz Competition 2015). Skvělá energie kapely je dána jednak tím, že se jedná o mladé hráče, ale také jejich neuvěřitelnou herní, improvizační a kompoziční vyspělostí.

Český rozhlas Jazz Fest začne v pražském klubu Jazz Dock 6. prosince od 19 hodin. Celý večer bude nahráván a následně vysílán na vlnách ČRo Jazz a Vltava.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…