ČSA: Výbor OOPL musí přestat brát si všechny zaměstnance jako rukojmí svého osobního boje

27.08.2015 15:11

Prohlášení Českých aerolinií k rozhodnutí o nezákonnosti stávky vyhlášené Odborovou organizací posádek letadel ČSA

ČSA: Výbor OOPL musí přestat brát si všechny zaměstnance jako rukojmí svého osobního boje
Foto: ČSA
Popisek: ČSA

Městský soud v Praze dospěl k závěru, že stávka letušek a stevardů vyhlášená na 26. - 28. srpna 2015 Odborovou organizací posádek letadel ČSA (OOPL) je nezákonná z následujících důvodů:

Oznámení o konání stávky je vadné a odporuje zákonu o kolektivním vyjednávání, když neobsahovalo přesný čas zahájení stávky, cíle a důvody stávky popsané nezaměnitelným způsobem a chyběl seznam stávkujících zaměstnanců;

Hlasování o stávce je vadné, když se ho měli účastnit všichni zaměstnanci ČSA a nikoliv jen palubní průvodčí.

Na základě stávajícího hlasování pouze stevardů a letušek tak nemůže OOPL pořádat další stávku. Musí nově vyvolat hlasování mezi všemi zaměstnanci.

Hlasování o stávce proběhlo v rozporu se zákonem, kdy se hlasování nezúčastnila potřebná většina ze všech zaměstnanců. Velká většina zaměstnanců byla OOPL z hlasování neodůvodněně vyloučena a nebyl ani dodržen postup hlasování, jak byl OOPL oznámen ve výzvě k hlasování. Závěr, že se musí jednat o všechny zaměstnance, plyne z toho, že v Českých aeroliniích působí pět odborových organizací, které mezi sebou uzavřely dohodu o postupu při uzavření kolektivní smlouvy, ale nedohodly se na společných částech smlouvy.

Dále soud potvrdil stanovisko vedení Českých aerolinií, že zaměstnavatel má právo na obdržení seznamu stávkujících zaměstnanců.

I po rozhodnutí soudu o nezákonnosti stávky je vedení Českých aerolinií připraveno potvrdit 14% resp. 9 % navýšení průměrné hrubé měsíční mzdy pro palubní průvodčí resp. pro vedoucí kabiny. Výbor OOPL ale musí přestat brát si všechny zaměstnance a zejména palubní průvodčí jako rukojmí svého osobního boje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …