ČSSZ: Historicky nejvyšší výběr na pojistném

15.01.2016 14:21

Rekordní výše dosáhly celkové příjmy České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) z pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti v roce 2015. Bylo to přesně 394,5 mld. Kč, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 21 mld. Kč více a jde o nárůst výběru o 5,7 %.

ČSSZ: Historicky nejvyšší výběr na pojistném
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Příjmy ČSSZ z pojistného na sociální zabezpečení představují zhruba 1/3 příjmů státního rozpočtu. Historicky nejvyšší výběr tak potvrzuje, že se ČSSZ výrazně podílí na oživení české ekonomiky.

Jestliže ČSSZ do státního rozpočtu v průběhu roku 2015 odvedla celkem 394,5 mld. Kč, šlo o stabilní měsíční průměrný odvod do státní kasy ve výši přes 32 mld. Kč.

„Tímto stabilním a spolehlivým výsledkem, který ČSSZ garantuje již několik let za sebou, zásadní měrou ovlivňuje ukazatele státního rozpočtu ČR. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti představují zhruba 1/3 příjmů rozpočtu ČR. Je tak nepochybné, že především ve fázích přípravy státního rozpočtu na jednotlivá období sehrává stabilní výkon ČSSZ a úspěšný výběr pojistného významnou roli, díky které je stát schopný realizovat svou hospodářskou politiku,“ sdělil ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun.

Dlouhodobě spolehlivá úspěšnost ČSSZ ve výběru pojištění v konečném důsledku znamená, že se v roce 2015 (ve srovnání s rokem 2014) o 9 mld. Kč snížil schodek tzv. účtu sociálního zabezpečení, tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji na důchodové a nemocenské pojištění. V roce 2015 činily výdaje na důchodové a nemocenské pojištění 409,6 mld. Kč a příjmy na důchodové a nemocenské pojištění 379, 1 mld. Kč. V roce 2014 byly tyto výdaje 398,5 mld. Kč a příjmy 359 mld. Kč.

Dobré výsledky v důchodovém a nemocenském pojištění

Vysoké výběry nahrávají zlepšování hospodaření ČSSZ a vedou ke snižování schodku tzv. účtu důchodového pojištění. Rozdíl mezi příjmy a výdaji na důchodové pojištění proto klesl v roce 2015 oproti loňskému roku o 9,8 mld. Kč, neboť tyto výdaje v roce 2015 činily 385,5 mld. Kč a příjmy 351,9 Kč. V roce 2014 byly výdaje 376,4 mld. Kč a příjmy rovných 333 mld. Kč.

U tzv. účtu nemocenského pojištění, který sleduje rozdíl mezi příjmy a výdaji na nemocenské pojištění, zaznamenala ČSSZ po celé sledované období přebytek. V roce 2015 činily tyto příjmy 27,2 mld. Kč a výdaje 24,1 mld. Kč. V roce 2014 byly příjmy 26 mld. Kč a výdaje 22,1 mld. Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…