ČSSZ: Stále více lidí nedodržuje režim dočasně práce neschopného pojištěnce

01.06.2018 8:49

Za 1. čtvrtletí letošního roku bylo za nedodržení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce uděleno 961 postihů, loni ve stejném období jich bylo 815. Za letošní první tři měsíce provedli pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) 37 728 kontrol.

ČSSZ: Stále více lidí nedodržuje režim dočasně práce neschopného pojištěnce
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Během prvních 14 dnů pracovní neschopnosti má právo kontrolovat své zaměstnance na tzv. neschopence zaměstnavatel, který jim vyplácí náhradu mzdy. V případě, kdy zjistí nedodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, řeší postih podle zákoníku práce.

Lidé, jimž lékař vystavil tzv. neschopenku a pobírají nemocenské, mají povinnost dodržovat režim dočasně práce neschopného pojištěnce a umožnit kontrolu jeho dodržování. Jsou mj. povinni sdělit ošetřujícímu lékaři platnou adresu místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti, označit byt a zvonek jmenovkou, prokázat se při kontrole průkazem totožnosti, předložit rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti a dodržovat vycházky určené ošetřujícím lékařem. Ty mohou být povoleny zpravidla nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 do 19 hodin.

Kontroly dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, jejichž smyslem je zajistit, aby čerpání nemocenského nebylo zneužíváno a byla dodržována pravidla, která stanovuje zákon, provádějí pověření zaměstnanci OSSZ na základě plánu kontrol podle vlastního výběru, z podnětu ošetřujícího lékaře nebo zaměstnavatele. Zaměstnanci OSSZ mají povinnost prokázat se „průkazem kontrolora“ a do tzv. neschopenky zaznamenat údaje o kontrole. V případě, že práce neschopného pojištěnce nezastihnou na uvedené adrese, vyzvou ho písemným oznámením, aby kontaktoval OSSZ. Pokud se prokáže porušení režimu, zahájí OSSZ správní řízení, jehož výsledkem může být rozhodnutí o krácení nebo odnětí nemocenského. Kontrola může být provedena opakovaně, případně i v pozdních hodinách, včetně víkendu či svátku.

Tabulka: Kontroly dodržování režimu dočasně práceneschopných pojištěnců za 1. čtvrtletí 2018

Kraj

Počet provedených kontrol

Počet postihů

Hl. město Praha

1 763

37

Jihočeský

1 477

22

Jihomoravský

4 146

74

Karlovarský

1 572

78

Královéhradecký

2 998

102

Liberecký

1 242

30

Moravskoslezský

5 565

135

Olomoucký

3 841

69

Pardubický

2 456

86

Plzeňský

3 876

130

Středočeský

3 504

59

Ústecký

2 780

70

Vysočina

1 404

18

Zlínský

1 104

51

Celkem ČR

37 728

961

Zdroj: ČSSZ

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…