ČSSZ pro zaměstnavatele: Jak předávat podklady k ošetřovnému a ostatním dávkám (s výjimkou eNeschopenky)

01.11.2020 10:49

Podzimní měsíce a vyhlášená mimořádná opatření vedou mimo jiné opět k velkým omezením fyzického styku. Současně narůstá počet osob v karanténě a díky uzavřeným školám vzroste i počet rodičů, žádajících o ošetřovné na základě zvláštního zákona, který byl 30. října 2020 podepsán prezidentem republiky a vyhlášen ve sbírce zákonů.

ČSSZ pro zaměstnavatele: Jak předávat podklady k ošetřovnému a ostatním dávkám (s výjimkou eNeschopenky)
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

ČSSZ připomíná, jaké jsou správné postupy zaměstnance a zaměstnavatele při předávání podkladů k ošetřovnému, které stejně tak platí i pro ostatní dávky nemocenského pojištění. Podle výše zmíněného zvláštního zákona o ošetřovném jde o postupy povinné. Pouze nemocenského (tj. eNeschopenek a karantén) se netýkají, zde jsou procesy nastaveny samostatně. V praxi se tyto postupy již často využívají a nejde tedy o úplnou novinku, jak si ukážeme na příkladu ošetřovného.

Zaměstnanec

Pro uplatnění žádosti o dávku ošetřovného musí žadatel o dávku tiskopis po vyplnění podepsat a odeslat. Na výběr má mezi těmito možnostmi:

  • formulář kompletně elektronicky vyplní i odešle, má-li k tomu technický prostředek (kvalifikovaný elektronický podpis nebo datovou schránku),
  • pokud žadatel elektronický podpis nebo datovou schránku nemá, může tiskopis elektronicky vyplnit, vytisknout, podepsat, naskenovat (případně vyfotit) a poslat elektronicky zaměstnavateli e-mailem (bez zaručeného elektronického podpisu),
  • formulář vytiskne, vyplní ručně a zaměstnavateli předá fyzicky (poštou).

Zaměstnanec zaměstnavateli vždy musí předat originál tiskopisu, a to buď v elektronické podobě s kvalifikovaným elektronickým podpisem, anebo v tištěné podobě (např. po návratu do zaměstnání).

Zaměstnavatel

Zaměstnavatel na žádost o ošetřovné doplní své záznamy či je uvede na samostatném tiskopisu Záznamy zaměstnavatele k žádosti o ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení, ke kterému žádost o ošetřovné přiloží. Tiskopis je k vyplnění a k elektronickému odeslání na ePortáluČSSZ. Nově se na tento formulář bude vyplňovat číslo ze Žádosti a informace o rozsahu pracovní doby.

Zaměstnavatel je povinen žádosti svých zaměstnanců o dávky nemocenského pojištění (s výjimkou nemocenského) a podklady potřebné pro stanovení nároku na dávky a jejich výplatu (platí i pro předávání podkladů pro stanovení nároku na nemocenské) převést z písemné podoby do elektronické podoby a aspoň ve formě prosté kopie (ve formátu .doc, .docx, .rtf, .xls, .xlsxs, .pdf, .jpg a .txt) je neprodleně (u otcovské po uplynutí podpůrčí doby, u„běžného“ krátkodobého ošetřovného po uplynutí podpůrčí doby nebo po vydání potvrzení o trvání potřeby ošetřování) předat místně příslušné OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno.

Zaměstnavatel následně předá žádost zaměstnance na příslušnou OSSZ, a to takto:

  • elektronicky doručený tiskopis od zaměstnance předá příslušné OSSZ zaručeným způsobem elektronicky, tj. buď s elektronickým podpisem, nebo datovou schránkou (na adresu elektronické podatelny OSSZ)
  • fyzicky doručený a podepsaný tiskopis od zaměstnance naskenuje a zašle příslušné OSSZ zaručeným způsobem elektronicky, tj. buď s elektronickým podpisem na adresu elektronické podatelny OSSZ, nebo do datové schránky OSSZ
  • v jedné datové zprávě je přitom třeba zasílat vždy jen podklady k jednomu zaměstnanci.
  • pozornost je přitom třeba věnovat kvalitě naskenovaného tiskopisu - tiskopis musí být čitelný, aby bylo možné dávku zpracovat.

Současně zaměstnavatel elektronicky odešle Přílohu k žádosti o dávku (NEMPRI), ve které uvede číslo Žádosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…