ČSÚ: Čeští statistici oslavili 100 let

20.09.2019 12:15

Slavnostním večerem za účasti předsedy vlády Andreje Babiše, místopředsedy vlády Karla Havlíčka, generální ředitelky Eurostatu Mariany Kotzevy, předsedů statistických úřadů zemí Visegrádské skupiny a dalších hostů vyvrcholily oslavy 100 let od zrodu moderní české statistiky. V rámci večera byla udělena již tradiční Cena předsedy Českého statistického úřadu, kterou si tentokrát odnáší Jan Fischer.

ČSÚ: Čeští statistici oslavili 100 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Předseda vlády Andrej Babiš ve svém proslovu mimo jiné připomněl, že ČSÚ dlouhodobě patří k vůbec nejdůvěryhodnějším institucím u nás. „Jste skvělým příkladem profesionální apolitické organizace, která už sto let v letech dobrých i špatných slouží zájmům naší země i jejích lidí. Přeji vám do dalších sta let hodně úspěchů ve vaší společensky významné a užitečné práci, které si osobně velmi vážím,“ řekl mimo jiné předseda vlády.

Věcnost, profesionalitu, ale i umění prosadit svůj pohled ocenila i generální ředitelka Eurostatu Mariana Kotzeva. „Blahopřeji Českému statistickému úřadu, hrdému a aktivnímu členu rodiny národních statistických úřadů Evropské unie, k jeho minulým a současným úspěchům. Zvláště pak musím ocenit vysokou přidanou hodnotu, kterou ČSÚ do rozvoje evropských statistik vnáší,“ uvedla Kotzeva.

Aktuální výzvy nejen české statistiky pak zmínil předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. „Svět kolem nás je dynamičtější než kdykoliv předtím. Abychom zachovali důvěru našich uživatelů i v příštích sto letech, musíme dnešním výzvám efektivně čelit. Snižujeme proto administrativní zátěž, omezujeme tradiční dotazníková šetření a doslova bojujeme za každý administrativní zdroj. V maximální míře využíváme data, která máme k dispozici a předpokládáme, že existující bariéry ve sdílení již jednou státem sebraných dat budou brzy překonány,“ uvedl předseda ČSÚ.

Čerstvým laureátem Ceny předsedy ČSÚ je  uznávaný statistik Jan Fischer, který je emeritním předsedou úřadu. Cena předsedy je udělována od roku 2013 a jejím smyslem je vyzdvihnout vynikající zásluhy a přínos jednotlivců na poli národní i mezinárodní statistiky. Do budoucna chce ČSÚ rozšířit tuto cenu na celo-oborové statistické ocenění.

Akce v Lichtenštejnském paláci symbolicky uzavřela projekt Století statistiky, který začal 28. ledna v den, kdy byl před 100 lety založen Státní úřad statistický, na jehož odkaz dnes svojí činností plynule navazuje Český statistický úřad. Statistici si toto datum připomněli rozsvícením číslovky 100 na fasádě sídla ČSÚ na pražské Skalce. Úřad spustil také zvláštní webovou stránku www.stoletistatistiky.cz přibližující uživatelům historii i současnost statistiky. V květnu pak představil knihu O složitém jednoduše, která odlehčenou formou vysvětluje veřejnosti důležité statistické pojmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…