ČSÚ: Daňová podpora výzkumu a vývoje přesáhla v roce 2022 poprvé tři miliardy korun

04.04.2024 19:02 | Tisková zpráva

V roce 2022 získaly soukromé podniky formou daňových odpočtů na výzkum a vývoj 3,1 miliardy korun, meziročně ale ubylo firem uplatňujících tento daňový odpočet. Celkově firmy z veřejných zdrojů obdržely na výzkum a vývoj 9,2 miliardy korun. Třetinu z této částky představovala nepřímá podpora prostřednictvím daňových odpočtů.

ČSÚ: Daňová podpora výzkumu a vývoje přesáhla v roce 2022 poprvé tři miliardy korun
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Daňový odpočet nákladů na realizaci projektů výzkumu a vývoje (VaV) z daně z příjmu právnických osob za rok 2022 uplatnilo v Česku celkem 745 soukromých podniků. Meziročně jejich počet klesl o 11 % a v porovnání s rekordním rokem 2015, kdy tuto možnost využilo 1 306 soukromých firem, se jejich počet propadl o téměř 40 %. „V roce 2022 využila daňovou podporu čtvrtina ze soukromých podniků provádějících výzkum a vývoj. V přechozích dvou letech to byla přibližně třetina a v roce 2015 dokonce více než polovina firem,“ uvádí Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

V roce 2022 daňový odpočet na VaV soukromých firem dosáhnul 16,3 miliardy Kč. Při daňové sazbě 19 % tak podniky díky této daňové podpoře ušetřily 3,1 miliardy Kč, o 674 milionů korun více než v roce předchozím. Za tímto nárůstem stojí především zapojení nevyužitých výdajů na VaV z přechozích let v rámci daňových přiznání za rok 2022 několika velkých firem ze zpracovatelského průmyslu.

Díky kumulovanému odečtu získaly domácí podniky v roce 2022 poprvé prostřednictvím daňové podpory VaV více, konkrétně 1,6 miliardy Kč, než zahraniční podniky (1,5 miliardy Kč). V přechozích letech zahraniční firmy nárokovaly přes 60 % z celkové daňové podpory VaV. „Nejvíce využívají daňovou podporu pro svůj výzkum a vývoj firmy ve zpracovatelském průmyslu, které v roce 2022 získaly 70 % z celkové částky této podpory. Soukromé podniky v odvětví výroby dopravních prostředků nárokovaly 1,3 miliardy korun, což přestavovalo rovných 40 % z celkové daňové podpory výzkumu a vývoje v Česku,“ dodává Václav Sojka z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

V rámci přiznání daně z příjmu právnických osob za rok 2022 si k pozdějšímu daňovému uplatnění převedlo veškeré své náklady na VaV či jejich část 312 podniků. Firmy si tak do dalších let pro případné využití v rámci daňových odpočtů VaV převedly výdaje v hodnotě 6,5 miliardy Kč, což bylo téměř o 4 miliardy méně než v roce předchozím. V souhrnu na instrumentu daňové podpory VaV participovalo v roce 2022, ať již aktivně (uplatněný odpočet za daný rok), či pasivně (pouhý převod výdajů k pozdějšímu uplatnění), 888 soukromých podniků.
V předchozích třech letech to bylo více než 1 000 firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…