ČSÚ: Meziroční pokles byl ovlivněn pandemií i delším únorem v loňském roce

07.04.2021 10:06

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v únoru snížily reálně o 3,0 %, bez očištění o 5,8 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 2,8 %.

ČSÚ: Meziroční pokles byl ovlivněn pandemií i delším únorem v loňském roce
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„V únoru maloobchodní tržby, očištěné o vliv kalendářních variací, klesly o 3 %, neočištěné tržby se snížily o 5,8 %. Meziroční pokles byl ovlivněn jednak tím, že loni v únoru ještě neplatila žádná omezení prodeje, naopak domácnosti se předzásobovaly některými druhy trvanlivých potravin a základních hygienických potřeb. Navíc rok 2020 byl přestupný, takže loňský únor byl o jeden den delší. Meziroční pokles zaznamenaly všechny typy prodejen, naopak prodej prostřednictvím internetu vzrostl téměř o 42 %,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

tabulka

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) po očištění o sezónní vlivy zvýšily v únoru reálně o 2,8 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 4,0 %, za potraviny o 1,9 % a za pohonné hmoty o 1,3 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy snížily o 3,0 %, přičemž za nepotravinářské zboží klesly o 4,6 % a za pohonné hmoty o 7,5 %, naopak za potraviny vzrostly o 0,4 %. V únoru 2021 bylo o jeden kalendářní den méně než v únoru 2020, pracovních dní bylo stejně.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně snížily o 5,8 %. Tržby za potraviny klesly o 3,2 %, za nepotravinářské zboží o 6,6 % a za pohonné hmoty o 11,3 %.

tabulka

Maloobchodní prodej byl ovlivněn omezením prodeje či úplným uzavřením prodejen některých sortimentů nepotravinářského zboží z důvodu opatření proti šíření koronaviru. Spotřebitelé více nakupovali přes internetové a zásilkové obchody2), které vykázaly růst tržeb o 41,7 %. Naopak prodejci v kamenných prodejnách zaznamenali pokles tržeb. Ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví tržby klesly o 69,0 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 36,5 %, s výrobky pro domácnost o 15,5 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 9,1 %, s kosmetickými a toaletními výrobky o 6,4 % a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 2,1 %. Ve specializovaných prodejnách s potravinami klesly tržby o 12,3 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 2,6 %.

tabulka

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 99,9 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot, počítačového a komunikačního zařízení, kosmetických a toaletních výrobků. Naopak vzrostly ceny farmaceutického a zdravotnického zboží, výrobků pro kulturu, sport a rekreaci, oděvů a obuvi, výrobků pro domácnost a potravin.

graf

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) klesly reálně meziměsíčně o 1,3 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se snížily o 1,5 %. Neočištěné tržby klesly meziročně o 2,9 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) se snížily o 2,4 % a za opravy motorových vozidel o 4,9 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

graf

Poznámky:
Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
Podniky jsou do odvětví zatříděny podle své převažující činnosti, tj. taková činnost, ze které podniku plyne největší přidaná hodnota.
Data za měsíc leden 2021 byla v souladu s politikou revizí ČSÚ revidována, za únor 2021 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2021 budou publikovány v březnu 2022.
Upozorňujeme, že vzhledem ke změně způsobu tvorby odhadů nešetřené části souboru může dojít k vyšší revizi dříve publikovaných dat.
1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel.
2) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby.
3) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel.
Navazující výstupy: Bazické a meziroční indexy od roku 2000, resp. od r. 2001 jsou k dispozici v časových řadách (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…