ČSÚ: Meziroční směnné relace byly poprvé po patnácti měsících negativní

14.07.2021 12:22

V květnu 2021 vývozní ceny meziměsíčně klesly o 0,2 %, dovozní ceny vzrostly o 0,1 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,7 %. Meziročně vývozní ceny vzrostly o 1,0 %, dovozní ceny o 1,5 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,5 %.

ČSÚ: Meziroční směnné relace byly poprvé po patnácti měsících negativní
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíční srovnání

Vývozní ceny v květnu klesly o 0,2 % (po očištění o kurzový vliv vzrostly o 0,9 %). Pokles celkového meziměsíčního indexu nejvíce ovlivnilo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 0,9 %. Největší pokles cen zaznamenala minerální paliva o 1,0 % (zejména elektřina). Ceny rostly nejvíce u ostatních surovin o 4,5 % (především dřeva a kovového odpadu) a chemikálií o 1,9 %.

Dovozní ceny v květnu vzrostly o 0,1 % (po očištění o kurzový vliv o 1,2 %). Největší vliv na zvýšení celkového meziměsíčního indexu měl růst cen polotovarů o 0,9 %. Nejvíce rostly ceny ostatních surovin o 1,5 % (zejména dřeva), chemikálií o 1,2 % a ceny minerálních paliv o 1,1 % (hlavně plynu). Shodně o 0,8 % klesly ceny strojů a dopravních prostředků, potravin a ceny nápojů a tabáku.

Směnné relace klesly na hodnotu 99,7 % (v dubnu 100,4 %). Nejnižší negativní hodnoty směnných relací zaznamenala minerální paliva (97,9 %), průmyslové spotřební zboží (99,2 %) a polotovary (99,4 %). Nejvyšší pozitivní hodnoty dosáhly ostatní suroviny (103,0 %).

„V květnu 2021 koruna vůči euru a dolaru posílila, což přispělo k poklesu vývozních cen o 0,2 % a zpomalilo růst cen dovozních na 0,1 % oproti cenám v dubnu. V meziročním srovnání pokračoval ve vývozu i dovozu značný růst cen minerálních paliv a ostatních surovin. Významně rostly ceny ropných výrobků, elektřiny, plynu, kovového odpadu a dřeva,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Meziroční srovnání

Ceny vývozu se zvýšily o 1,0 % (po očištění o kurzový vliv o 6,6 %). Rozhodující vliv na vývoj celkového meziročního indexu měl růst cen minerálních paliv o 46,6 % (hlavně elektřiny, ropných výrobků a plynu). Výrazně rostly také ceny ostatních surovin o 34,7 % (zejména kovového odpadu, dřeva a sběrového papíru). Ceny průmyslového spotřebního zboží klesly o 4,8 % a ceny strojů a dopravních prostředků o 2,2 %.

Dovozní ceny, i přes značné posílení koruny vůči dolaru, vzrostly o 1,5 % (po očištění o kurzový vliv o 7,9 %). Růst celkového meziročního indexu byl nejvíce ovlivněn výrazným zvýšením cen minerálních paliv o 75,3 % (zejména ropy a ropných výrobků, plynu a elektřiny). Významně rostly také ceny ostatních surovin o 17,8 % (především rud kovů a kovového odpadu a dřeva). Nejvíce klesly ceny strojů a dopravních prostředků o 6,4 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 5,3 %.

Směnné relace klesly na hodnotu 99,5 % (v dubnu 100,8 %) a po patnácti měsících se přesunuly do negativních hodnot. Nejnižší hodnotu směnných relací zaznamenala minerální paliva (83,6 %). Naopak nejvyšší hodnoty dosáhly ostatní suroviny (114,3 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…