ČSÚ: Podnikové investice výrazně rostly

22.10.2022 10:40 | Tisková zpráva

Ve 2. čtvrtletí 2022 dál reálně rostla hrubá přidaná hodnota nefinančních podniků a také jejich investiční aktivita. Domácnosti ovlivňoval prudký reálný pokles jejich příjmů, spotřeba reálně stagnovala. Po více než dvou letech dosáhlo hospodaření vládních institucí přebytku.

ČSÚ: Podnikové investice výrazně rostly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

rubá přidaná hodnota nefinančních podniků se ve 2. čtvrtletí 2022 meziročně zvýšila o 76,5 mld. korun a reálně se zvýšila o 3,6 %. Také ve srovnání s 1. kvartálem byla HPH vyšší o 37,3 mld. korun, což představovalo reálný přírůstek ve výši 2,1 %. Ziskovost nefinančních podniků se mezičtvrtletně neměnila. Investice nefinančních podniků byly meziročně výrazně vyšší a posilovaly i ve srovnání s 1. čtvrtletím. „Vývoj investiční aktivity podniků navázal na předchozí oživení. Meziroční navýšení investic podniků o více než 40 miliard korun bylo zčásti ovlivněno růstem cenové hladiny, ale jejich míra investic se zvýšila a dostala se na úroveň, kterou měla před rokem 2020,“ upřesňuje Karolína Zábojníková, analytička Českého statistického úřadu. Míra investic nefinančních podniků dosáhla 29,4 %.

Ačkoli příjmy domácností meziročně vzrostly o 73,3 mld. korun, pokračující prudký růst cenové hladiny způsobil jejich reálný propad o 6,4 %. Také spotřeba byla ovlivněna reálným poklesem příjmů domácností a obavami o další vývoj. Reálně tak spotřeba meziročně i mezičtvrtletně stagnovala. Hrubé úspory domácností se opět snížily a dostaly se na úroveň, kterou měly před rokem 2020. Investice domácností silně rostly a míra investic se zvýšila na 10,2 %, což bylo nejvíce od 1. čtvrtletí 2011.

Vládní instituce ve 2. čtvrtletí hospodařily s přebytkem 0,5 mld. korun. Za zlepšením salda o 40,8 mld. korun stál především výrazný nárůst příjmů, zejména přijatých daní a sociálních příspěvků. Posílil ale také růst výdajů vládních institucí, především sociálních dávek a naturálních sociálních transferů. Dluh vládních institucí dosáhl 2 827,7 mld. korun a byl meziročně vyšší o 310,2 mld.

Další detaily přináší aktuální Analýza sektorových účtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…