ČSÚ: Růst ekonomiky v 1. čtvrtletí zeslábl, ale přetrval

21.06.2016 10:41

Růst ekonomiky České republiky v prvním čtvrtletí přetrval, i když už nebyl tak silný jako vloni. Podle aktuálních údajů začalo národní hospodářství zpomalovat. Přesto byl meziroční růst HDP silnější než ve většině zemí EU. Česku patřila v rámci srovnání členských států šestá příčka.

ČSÚ: Růst ekonomiky v 1. čtvrtletí zeslábl, ale přetrval
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V prvním čtvrtletí stouply hrubý domácí produkt i hrubá přidaná hodnota meziročně shodně o 3,0 %. Ochlazení ekonomiky je ale při porovnání s tempy růstu obou ukazatelů v loňském roce zjevné. HDP v roce 2015 narostl o 4,3 %, HPH o 3,7 %. Meziroční srovnání je však ovlivněno výjimečností loňského roku, kdy se dočerpávaly finance z evropských fondů.

Vyšší meziroční přírůstky HDP než Unie si Česko připisovalo už desáté čtvrtletí v řadě. Výrazněji než my v EU expandovaly pouze Malta, Rumunsko, Švédsko, Slovensko a Španělsko. „Příznivý vývoj ekonomiky byl založen na zvyšující se domácí poptávce. Hlavním faktorem byly spotřební výdaje domácností. Zlepšoval se ale i výsledek zahraničního obchodu,“ analyzuje Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. Z pohledu odvětví k růstu ekonomiky přispěla dobrá kondice zpracovatelského průmyslu a služeb. Stavebnictví na loňský výjimečný rok ale už nenavázalo, jeho produkce klesla o 8,9 %. Neplánované odstávky negativně poznamenaly produkci energetiky a chemického průmyslu.

Z růstu ekonomiky profitoval také trh práce. Práci mělo nejvíce lidí v historii samostatné České republiky. Na konci března nabízely úřady práce 117 tisíc volných pracovních míst. Míra nezaměstnanosti klesla na nejnižší hodnotu v EU. V březnu se snížila až na 4,1 %. „Rekordní zaměstnanost a zvyšující se průměrná mzda ve spojení s vysokou spotřebitelskou důvěrou vyústily v silný meziroční růst spotřeby domácností. Tažen byl hlavně výdaji na předměty dlouhodobé spotřeby,“ vysvětluje Lukáš Kučera, vedoucí oddělení svodných analýz ČSÚ. Celkový objem mezd a platů meziročně reálně stoupl o 5,8 %. Šlo o nejvýraznější navýšení mzdových prostředků od začátku roku 2007.

Spotřebitelské ceny rostly v prvním čtvrtletí jen slabě. Meziročně se zvedly pouze o 0,5 %. Nízko je držely hlavně nízké ceny ropy. Ceny samotných potravin byly o 1,7 % nižší. Ceny nemovitostí však rostly rychle, konstatuje analytik ČSÚ Jiří Kamenický: „Přetrvávající nízké úrokové sazby z úvěrů na bydlení, velmi nízká míra nezaměstnanosti, pokračující růst průměrné mzdy a vysoká spotřebitelská důvěra se odrazily v růstu cen nemovitostí. Konkrétně realizované ceny starších bytů v Praze se meziročně zvýšily o 5,7 %, v ostatních regionech dokonce o 9,3 %.“

Státní rozpočet skončil za první tři měsíce přebytkem ve výši 43,6 miliardy korun. Těsně překonal dosud rekordní hodnotu z počátku roku 2014. Výsledek souvisel především s růstem ekonomiky přenášejícím se do vyššího výběru daní, včetně pojistného.

Více se dočtete v analýze ČSÚ s názvem Vývoj ekonomiky České republiky v 1. čtvrtletí 2016 (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…