ČSÚ: Rychlé informace ze stavebnictví, průmyslu, zahraničního obchodu

06.06.2018 9:51

Na aktuálních výsledcích stavebnictví, průmyslu i maloobchodu se kromě jiného projevil počet pracovních dnů. Letos v dubnu bylo o dva pracovní dny více než vloni. Podrobnosti nabízíme v Rychlých informacích.

ČSÚ: Rychlé informace ze stavebnictví, průmyslu, zahraničního obchodu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Stavební produkce v dubnu po očištění o vliv pracovních dnů vzrostla o 4,8 %. Bez očištění se zvýšila o 7,7 %. „Stavařům se letos daří, stavební produkce vzrostla i v dubnu především díky pozemnímu stavitelství, které roste už 21. měsíc za sebou. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení vzrostla, pokles jsme zaznamenali u bytové výstavby,“ uvádí Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Podrobnosti v Rychlé informaci ZDE.

Průmysl v dubnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů klesl o 0,2 %, bez očištění byla produkce vyšší o 5,5 %. „Průmyslová produkce byla v dubnu ovlivněna zejména vyšším počtem pracovních dní. Pokud od tohoto vlivu abstrahujeme, pak v meziročním srovnání mírně klesla. Stejný výsledek byl zaznamenán, i pokud srovnáváme dva sousední měsíce. Tento stav byl ovlivněn zejména odstávkami významných výrobních zařízení a to v rafinérském zpracování ropy a v energetice,“ hodnotí výsledky Jan Ernest, ředitel sekce produkčních statistik ČSÚ.

Více ZDE.

Vývoz vzrostl v dubnu meziročně o 5,8 %, dovoz o 4,6 %. Obchodní bilance skončila přebytkem 15,8 mld. Kč, který byl ve srovnání s dubnem 2017 o 3,8 mld. vyšší. „Poprvé od začátku roku se do kladných hodnot dostal obchod s motorovými vozidly. To společně se snížením deficitu obchodu s ropou a zemním plynem vedlo k meziročnímu zlepšení celkové bilance zahraničního obchodu,“ říká Karel Král, ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ. Další data jsou k dispozici v Rychlé informaci ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…