ČSÚ: Stát investoval do výzkumu a vývoje v posledních deseti letech 300 miliard

11.12.2021 9:50 | Tisková zpráva

V letech 2011–2020 bylo na výzkum a vývoj vynaloženo ze státního rozpočtu prostřednictvím účelové podpory jednotlivých projektů 153 mld. Kč. Částku 147 mld. Kč pak získaly na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace prostřednictvím institucionální podpory.

ČSÚ: Stát investoval do výzkumu a vývoje v posledních deseti letech 300 miliard
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Státní rozpočet je po podnicích druhým nejvýznamnějším zdrojem financování výzkumu a vývoje v Česku a v roce 2020 byla jeho prostřednictvím zajištěna jedna třetina z celkových výdajů na tuto činnost. „V loňském roce dosáhly státní rozpočtové výdaje na výzkum a vývoj rekordních 38 miliard korun. I když za poslední tři roky investice státu do výzkumu a vývoje vzrostly o čtvrtinu, podíl této podpory na státním rozpočtu se díky prudce rostoucím celkovým výdajům státu snížil z 2,4 % v roce 2017 na 2,1 % v roce 2020,“ komentuje výsledky Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Nejdůležitějším poskytovatelem veřejné podpory je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, z jehož rozpočtu v minulém roce směřovalo do výzkumu 15,2 mld. Kč. Dalším významným poskytovatelem je s částkou 6,7 mld. Kč Akademie věd ČR. Postupně narůstá též role Technologické agentury ČR, která podpořila výzkum a vývoj rovnými 5 miliardami.

Vysoké školy získaly loni ze státního rozpočtu na výzkum a vývoj 16,8 mld. Kč, z toho rovných 9 mld. Kč formou institucionální podpory. Výzkum a vývoj prováděný na jednotlivých pracovištích Akademie věd ČR byl podpořen částkou 12 miliard. Financování výzkumu a vývoje v soukromých podnicích ze státního rozpočtu zůstalo na předloňské výši 3,4 mld. Kč. Na podporu mezinárodní spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje bylo uvolněno 1,1 mld. Kč.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Dlouhodobě více než polovina státních rozpočtových výdajů na výzkum a vývoj směřuje do všeobecného rozvoje znalostí. Jde především o podporu základního výzkumu prováděného na vysokých školách a pracovištích Akademie věd. V minulém roce bylo na tento všeobecný rozvoj znalostí vynaloženo celkem 22 miliard. Na výzkum a vývoj v oblasti sledovaných specifických socioekonomických cílů stát v minulém roce uvolnil nejvíce finančních prostředků na podporu průmyslové výroby a technologie. Šlo celkem o 4,5 mld. Kč, které získaly především soukromé domácí podniky.

Na výzkum a vývoj konkrétních cílů v oblasti ochrany a zlepšování lidského zdraví prováděných převážně ve fakultních nemocnicích bylo vynaloženo 1,8 mld. Kč.

„V roce 2020 dosáhly v zemích EU státní rozpočtové výdaje na výzkum a vývoj celkem 101 mld. eur. Více než jedna třetina z této částky připadá na Německo. Pomineme-li Estonsko, je na tom Česko s podílem 0,64 % státních rozpočtových výdajů na výzkum a vývoj na hrubém domácím produktu lépe než všechny bývalé státy východního bloku,“ říká Václav Sojka z odboru statistik rozvoje společnosti. Více informací naleznete v publikaci Přímá veřejná podpora výzkumu a vývoje – 2020 ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…