ČSÚ: Štědrovečerní večeře letos vyjde na 195 korun

22.12.2015 9:43

Štědrovečerní večeře letos vyjde na 195 korun. Vyplývá to z dopočtu Českého statistického úřadu dle průměrných listopadových spotřebitelských cen vybraných potravin a z cen sledovaných v 51. týdnu.

ČSÚ: Štědrovečerní večeře letos vyjde na 195 korun
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Za kilogram živého kapra zaplatíme v průměru 87 korun. Ceny se však liší dle jednotlivých krajů. Ukazují to data Českého statistického úřadu zjišťovaná 14. prosince. „Nejdražší je kapr v Ústeckém kraji, kde kilogram stojí 102 korun. Poměrně drahý je i v Pardubickém kraji, kde za něj zaplatíme 99 korun, a v Praze, kde ho lze pořídit průměrně za 95 korun. Nejnižší ceny kaprů jsou v Jihočeském kraji, kde jeden kilogram stojí 71 korun, nebo v Kraji Vysočina, kde stojí 73 korun,“ upřesňuje Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Chlazený nebo mražený kapr je dražší. Podle průměrných listopadových spotřebitelských cen lze kilogram zakoupit za 170 korun. To je o 3 koruny více než loni a o 22 korun více než v roce 2010.

Bramborový salát připravený z kilogramu brambor vyjde podle listopadových cen zhruba na 108 korun. Za kilogram konzumních brambor zaplatíme 14 korun, za mrkev (0,3 kg) 6 korun, za tatarskou omáčku (0,4 kg) 44 korun, za 5 vajec 15 korun, za celer (0,1 kg) 3 koruny, za cibuli (0,05 kg) 1 korunu, za sterilované okurky (0,4 kg) 21 korun a za dochucovadla jako hořčici, sůl a pepř pak dohromady asi 4 koruny. Připočítat lze i šumivé polosladké víno, jehož průměrná cena činí 133 korun za 0,75 litru.

Kapr živý

(1 kg)
[1]

Praha

Středočeský kraj

Jihočeský kraj

Plzeňský

kraj

Karlovarský kraj

Ústecký kraj

Liberecký kraj

ČR

95

79

71

90

88

102

88

Králové- hradecký kraj

Pardubický kraj

Kraj Vysočina

Jihomoravský kraj

Olomoucký kraj

Zlínský kraj

Moravsko- slezský kraj

87

87

99

73

91

81

92

85



[1] Průměrné spotřebitelské ceny (v Kč) sledované v 51. týdnu roku 2015, 14. prosince. V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny tedy mají orientační charakter.

Nejvíce chlazených a mražených kaprů se z Česka vyváží do Německa a na Slovensko. Dovoz do Česka je významný jen v případě Německa. Živí kapři se k nám dovážejí především z Chorvatska a Maďarska. Česká republika v posledních pěti letech vyváží živé kapry zejména do Německa, Polska a Slovenska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…