ČSÚ: Tržby maloobchodu rostly v dubnu hlavně díky vyššímu prodeji oděvů a obuvi

07.06.2022 16:09 | Tisková zpráva

Meziročně se tržby v maloobchodě v dubnu zvýšily reálně o 6,2 %, meziměsíčně vzrostly o 0,1 %.

ČSÚ: Tržby maloobchodu rostly v dubnu hlavně díky vyššímu prodeji oděvů a obuvi
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) zvýšily v dubnu reálně o 0,1 %, přičemž za potraviny vzrostly o 0,4 % a za nepotravinářské zboží o 0,3 %, naopak za pohonné hmoty klesly o 2,3 %. Meziročně se maloobchodní tržby zvýšily reálně o 6,2 %, v tom za nepotravinářské zboží o 9,2 %, za pohonné hmoty o 8,1 % a za potraviny o 1,6 %.

tabulka

„Maloobchodní tržby se v dubnu meziročně zvýšily ve všech sortimentních skupinách prodejen. Výrazněji rostly tržby v prodejnách s nepotravinářským zbožím, které byly loni zavřené v důsledku pandemie koronaviru. Nejvíce se zvýšily tržby prodejnám s oděvy a obuví a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, přesto tyto dva sortimenty ještě nedosáhly úrovně roku 2019,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb.

graf

„Tržby internetových obchodů v letošním roce meziročně klesaly. Důvodem bylo loňské omezení prodejů v kamenných obchodech, které přimělo zákazníky nakupovat více prostřednictvím internetu. Při srovnání se situací před pandemií, s rokem 2019, se však internetovým obchodům tržby výrazně zvýšily,“ dodává Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí.

graf

Tržby ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví vzrostly o 121,3 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 17,0 %, s výrobky pro domácnost o 16,0 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 15,5 % s kosmetickými a toaletními výrobky o 14,0 % a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 8,2 %. Vyšší tržby rovněž vykázaly specializované prodejny potravin (o 9,0 %), mírnější růst tržeb zaznamenaly nespecializované prodejny s převahou potravin (o 1,2 %). Naopak internetovým a zásilkovým obchodům2) tržby klesly o 14,2 %.

graf

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) klesly reálně meziměsíčně o 0,3 % a meziročně se snížily o 6,3 %. Tržby se snížily jak za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů), tak za opravy.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

graf

Poznámky:
1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel.
2) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby.
3) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel.

Všechny údaje v Rychlých informacích jsou uvedeny ve stálých cenách. Meziroční vývoj je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti.
Podniky jsou do odvětví zatříděny podle své převažující činnosti, tj. taková činnost, ze které podniku plyne největší přidaná hodnota.
Data za měsíc březen 2022 byla v souladu s politikou revizí ČSÚ revidována, za duben 2022 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2022 budou zveřejněny v březnu 2023.
Metodika ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …