ČSÚ: V cestovním ruchu pracuje téměř čtvrt miliónu lidí

17.02.2014 16:18

V roce 2012 zaměstnávalo odvětví cestovního ruchu 231,1 tisíce osob, tj. 4,6 % z celkové zaměstnanosti České republiky. Z toho téměř 80 % tvořili zaměstnanci, zbývající pětinu sebezaměstnané osoby. To jsou základní výsledky Modulu zaměstnanosti cestovního ruchu, který aktuálně zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

ČSÚ: V cestovním ruchu pracuje téměř čtvrt miliónu lidí
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V odvětví cestovního ruchu bylo v roce 2012 zaměstnáno 184,4 tisíc zaměstnanců a 46,6 tisíc sebezaměstnaných osob (podíl na zaměstnanosti ČR 4,4 % a 5,1 %). V oborech charakteristických pro cestovní ruch pracovalo 72,2 % osob. Jednalo se především o služby ubytovacích zařízení, pohostinství, odvětví osobní dopravy, cestovní kanceláře, kulturní, sportovní a jiné rekreační služby. „Ve stravovacích a pohostinských zařízeních našlo v roce 2012 díky cestovnímu ruchu uplatnění 69,2 tisíce osob, v ubytovacích službách 41,5 tisíc a v cestovních kancelářích 12,3 tisíc,“ přiblížil výsledky Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ. Dalších téměř 61 tisíc osob bylo zaměstnáno v odvětvích souvisejících s cestovním ruchem. Patří mezi ně například výroba map, suvenýrů nebo upomínkových předmětů, obchodní činnosti, spoje a telekomunikace a činnosti v oblasti nemovitostí.

Mezinárodní srovnání

Český podíl cestovního ruchu na celkové zaměstnanosti je velmi podobný situaci v Německu (4,6 %), Nizozemí (4,4 %) nebo Finsku (4,5 %). Jen o málo vyšší podíl má Francie (4,9 %) nebo sousední Slovensko (5,3 %). Nejvyšší hodnoty vykazují turistické velmoci Španělsko (11,5 %) a Portugalsko (8,2 %).

Pracovní místa

Modul zaměstnanosti cestovního ruchu sleduje také pracovní místa v cestovním ruchu. Tento údaj zahrnuje i druhá a další zaměstnání a zároveň je přepočítán na ekvivalent plné pracovní doby (plný úvazek). V roce 2012 disponoval cestovní ruch 227,7 tisíci pracovních míst. Čtyři pětiny z tohoto počtu připadaly na zaměstnance (180,3 tis.) a jednu pětinu tvořila pracovní místa sebezaměstnaných (47,4 tis.).

Modul zaměstnanosti cestovního ruchu obsahuje údaje týkající se postavení cestovního ruchu v národním hospodářství z hlediska zaměstnanosti. Zkoumá rovněž zaměstnanost v cestovním ruchu z pohledu socio-ekonomických a demografických charakteristik. Je rozšiřující součástí satelitního účtu cestovního ruchu (TSA). K dispozici je na webových stránkách ČSÚ: http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/modul_zamestnanosti_cestovniho_ruchu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český statistický úřad

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…