ČT: Amálce ze seriálu Čtyři v tom pomohla už více než stovka diváků

11.04.2014 10:19

Amálce jsou tři roky a trpí spinální svalovou atrofií. Veronice je pětadvacet a o svoji nemocnou dceru se stará s láskou a statečností. Jejich příběh, který se objevil v druhé řadě dokumentárního seriálu České televize Čtyři v tom, vzbudil u diváků silnou vlnu solidarity. Na konto zřízené pro Amálčinu rodinu už poslali přes sto tisíc korun.

ČT: Amálce ze seriálu Čtyři v tom pomohla už více než stovka diváků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Tři sta tisíc diváků v průměru sledovalo každý nový díl dokumentárního seriálu Čtyři v tom 2. K mimořádnému zájmu o příběhy čerstvých maminek přispěl i osud malé Amálky, tříleté holčičky, která trpí závažným onemocněním zvaným spinální muskulární atrofie. Její diagnózu berou manželé Olejníkovi statečně. „Vybrali jsme si cestu nic přehnaně neřešit a radovat se z každého dne, který nám byl dopřán,“ říká Amálčina maminka Veronika a dodává: „Amálka je sice fyzicky slaboučká a v současné době už nemůžu říct, že by na tom byla dobře, ale dohání to svojí silnou osobností a odhodláním, kterým nás rodiče leckdy překvapí.“

Přístup, s jakým mladí rodiče zvládají péči o nemocnou Amálku, vzbudil u diváků České televize výjimečnou solidaritu. „Reakce diváků našeho seriálu mě velmi potěšila. Potvrzuje se, že lidé dokážou být velmi empatičtí, když díky konkrétnímu osobnímu příběhu přesně vidí, kdo a proč potřebuje jejich pomoc,“ říká kreativní producentka Alena Mullerová, v jejíž tvůrčí skupině seriál vznikl.

Česká televize přizvala v případě malé Amálky a její rodiny ke spolupráci neziskovou organizaci Kolpingova rodina Smečno, která se rodinám s touto diagnózou jako jediná v ČR dlouhodobě věnuje a s Veronikou Olejníkovou je v kontaktu už od roku 2011. Na konto zřízené pro Amálčinu rodinu poslali zatím diváci celkem 126 397 Kč. „Je to od diváků hrozně milé, že nám chtějí pomáhat, vůbec jsme to nečekali a budeme se s manželem snažit ty peníze konstruktivně využít pro rodinu. Je to pro nás ohromné překvapení,“ hodnotí Veronika Olejníková.

„Je to moc milé zjištění, kolik lidí se zapojilo. Lidé zasílají různé částky od 50 korun až do několika tisíc, někteří dokonce jak pro Amálčinu rodinu, tak druhou platbu pro ostatní děti v našich projektech,“ dodává k tomu Ludmila Janžurová, ředitelka Kolpingovy rodiny Smečno.

Jak přesně s penězi rodina naloží, jak jí pomůžou a jak obecně se dá pomoci rodinám s takto nemocnými dětmi, se diváci dozvědí ve vysílání Sama doma ve středu 16. dubna, kam Veronika Olejníková společně s Ludmilou Janžurovou přijdou jako hosté. Posílat peníze pro Amálku bude možné až do 17. dubna, pak Kolpingova rodina Smečno rodině peníze předá. Čísla účtu jsou na webu seriálu, přispívat organizaci obecně bude možné bez časového omezení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…