ČT: Doktoři nabídnou nezvykle autentický pohled na práci špičkových českých lékařů

10.02.2017 21:12

Jaký je život lidí, kteří tráví většinu času na nemocničním oddělení? Jak při náročné a stresující práci, kdy mají vaše výkony fatální důsledky, „nevyhořet“? Jak člověku říci, že už nemá naději?

ČT: Doktoři nabídnou nezvykle autentický pohled na práci špičkových českých lékařů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Odpovědi nejen na tyto otázky nabídne nový dokumentární seriál České televize Doktoři, který přinese neobvykle autentický pohled na práci tří předních českých lékařů – kardiologa Petra Neužila, neurochirurga Vladimíra Beneše a plastického chirurga Bohumila Zálešáka. Doktory budou moci diváci sledovat od 15. února každou středu ve 22.00 hodin na ČT2.

„Seriál Doktoři ukáže nezměrné úsilí tří nefalšovaně a bez přehánění skutečně špičkových týmů,“ říká jedna z hlavních osobností dokumentárního seriálu, kardiolog Nemocnice Na Homolce Petr Neužil, a dodává: „Myslím, že jde o první dokument ze zdravotnického prostředí, který si na nic nehraje, a přesto má velký přesah právě svojí autentičností.“ Seriál tak nechá diváky nahlédnout nejen na práci tří špičkových doktorů, ale i celých jejich lékařských týmů, na život na nemocničních odděleních, na unikátní operace, ale i uvolněnou atmosféru ve chvílích volna plnou černého lékařského humoru.

Chirurg Bohumil Zálešák z Fakultní nemocnice v Olomouci spolu se svými kolegy přišívá pacientům useknuté končetiny, modeluje poškozené obličeje a napravuje těžké deformace. „Seriál Doktoři je o každodenní realitě života lékařů, aniž by to nějaký scenárista modifikoval. Plastickou chirurgii prezentuje takovou, jaká ve skutečnosti byla, je a jakou by do budoucna měla zůstat. Myslím si, že většina diváků bude překvapena, jak zkreslenou představu o našem oboru měla,“ říká Bohumil Zálešák.

„Nejdůležitější orgán je mozek. Srdce nebo plíce vám vymění, ale mozek – to je naše já,“ říká neurochirurg Vladimír Beneš z Ústřední vojenské nemocnice, kterého uvidí diváci při práci, ale i ve chvílích volna, v další ze tří linií osmidílného cyklu.

„Tři štáby zaznamenávaly běžné situace na odděleních, hovory mezi lékaři, personálem, pacienty – i to, jak lékaři komentují konkrétní situace, sdílejí své názory, vtipkují a jak pracují. Tvůrci usilovali o to, aby se sledovaným osobám dostali co nejblíže k tělu. Cílem je ukázat, co obvykle zůstává skryto,“ říká kreativní producent Petr Kubica, v jehož tvůrčí producentské skupině docusoap vznikl.

Doktoři jsou součástí projektu České televize Rok české vědy, který představuje speciální sérii pořadů věnujících se největším současným osobnostem tuzemské vědy i nejvýznamnějším objevům z její historie (http://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/press/tiskove-zpravy/?id=7954)

režie: Bára Kopecká, Dana Gébová, Veronika Stehlíková, Marek Bouda // kamera: Ferdinand Mazurek, Braňo Pažitka, Jaromír Herskovič // střih: Katarína Geyerová Buchanan // dramaturgie: Jakub Režný, Šárka Speváková // kreativní producent: Petr Kubica

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…