ČT: Zemřela první televizní programová hlasatelka Jarmila Šusterová-Horčičková

25.07.2017 16:46

V pondělí 24. července zemřela ve věku 85 let Jarmila Šusterová-Horčičková. První televizní programová hlasatelka, která do televizního studia Praha nastoupila již na podzim roku 1953.

ČT: Zemřela první televizní programová hlasatelka Jarmila Šusterová-Horčičková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Nejprve působila jako sekretářka v dětském vysílání, později uváděla pořady pro děti a v roce 1956 se stala první stálou programovou hlasatelkou. Do té doby televizní program uváděli střídavě herci pražských divadel. Na televizní obrazovce uváděla Jarmila Šusterová-Horčičková nejen televizní program a jednotlivé pořady, ale také nejrůznější přenosy koncertů, společenských i sportovních událostí, provázela diváky svátečním štědrovečerním i novoročním vysíláním, hlásila v den, kdy do kosmu vyletěl první člověk, účinkovala v hudebně zábavných televizních pořadech.

Spolu se svými kolegyněmi patřila v šedesátých letech k populárním osobnostem, pořadatelé ji získávali pro moderování nejrůznějších estrád, soutěží, festivalů i plesů, zvali ji na besedy s diváky. Do jejího života se vešlo i auto rallye, a ve své kategorii dokonce obsadila desáté místo v republice.

Události roku 1968 ji dostihly v podobě nuceného odchodu z obrazovky. Z populární televizní hlasatelky se ze dne na den stala administrativní pracovnicí, nejprve v archivu a poté v redakci hudebního vysílání, kde působila až do odchodu do důchodu. Před kameru se po roce 1989 vracela již jen příležitostně.

Jarmila Šusterová-Horčičková patřila k zakladatelské generaci Československé televize a zároveň k zakladatelkám hlasatelské profese. Čtvrtstoletí televizní hlasatelskou práci rozvíjela a zapsala se tak velmi významně nejen do historie Československé televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…