ČTÚ zahájil veřejnou konzultaci podmínek výběrového řízení kmitočtů pro sítě 5G

19.03.2020 17:16

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dnes zahájil veřejnou konzultaci k návrhu podmínek chystaného výběrového řízení na kmitočty v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz. Připomínky k návrhu bude možné v rámci veřejné konzultace uplatnit v souladu se zákonem o elektronických komunikacích do 16. dubna 2020

ČTÚ zahájil veřejnou konzultaci podmínek výběrového řízení kmitočtů pro sítě 5G
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Konzultované podmínky výběrového řízení, které bude probíhat formou aukce, respektují požadavky usnesení vlády České republiky č. 84 ze dne 27. ledna 2020. ČTÚ podmínky upravil s ohledem na větší prohloubení podpory soutěže na všech úrovních trhu a rozvoje sítí 5. generace v souladu s vládní 5G Strategií.

V pásmu 700 MHz ČTÚ ustoupil od přímého vyhrazení jednoho bloku (o velikosti 2 x 10 MHz) pro nové zájemce s tím, že jednotlivý účastník výběrového řízení může získat maximálně 2×10 MHz. V pásmu 3,5 GHz byl spektrální limit stanoven na 60 MHz pro stávající operátory a 100 MHz pro ostatní operátory. Uvedené limity mohou být v případě nedostatečné poptávky navýšeny.

Z předmětu výběrového řízení je nově vyjmut úsek 3400–3440 MHz, který bude určen pro potřeby řešení směřujících k podpoře průmyslu 4.0. Bližší podmínky využívání tohoto úseku stanoví ČTÚ samostatně mimo podmínky výběrového řízení.

ČTÚ dále rozšířil závazek národního roamingu ve prospěch nových operátorů. Držitelé přídělů v pásmu 700 MHz, kteří jsou stávajícími operátory, budou povinni poskytnout národní roaming nejen ve prospěch případného nového operátora se ziskem kmitočtů v pásmu 700 MHz, ale i všech nových operátorů, kteří jsou nebo budou držiteli rádiových kmitočtů v celém pásmu 3440-3800 MHz. Pro žadatele o využití národního roamingu jsou stanoveny podmínky dosažení minimálního vlastního pokrytí obyvatelstva a jeho dalšího zvyšování.

Podmínky výběrového řízení dále stanoví povinnost velkoobchodní nabídky pro držitele kmitočtů z pásma 700 MHz, vč. zveřejnění referenční nabídky pro tzv. full i light verze mobilních virtuálních operátorů (MVNO), závazky PPDR, závazek refarmingu celého pásma 3440–3800 MHz a rozvojová kritéria, která zaručují, že s kmitočty bude nakládáno efektivně. Ty současně zahrnují povinnost dokrytí tzv. bílých míst, tj. obcí, kde dosud nejsou dostupné sítě 4G, a dále pokrytí velkých měst, železničních a silničních koridorů a plošného území ČR sítěmi 5G v definovaných termínech v souladu s vládní 5G Strategií.

Minimální (vyvolávací) cena za jednotlivé aukční bloky byla stanovena na základě analýzy dosažených cen v relevantních evropských zemích (benchchmarku).

Zahájení výběrového řízení ČTÚ předpokládá v průběhu června tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…