ČVUT: Cenu Svazu průmyslu za Průmysl 4.0 získal projekt pro integraci průmyslových robotů

10.10.2020 18:23

Svaz průmyslu a dopravy ČR udělil v rámci svého Sněmu 5. října 2020 Cenu za Průmysl 4.0 společnému projektu Blumenbecker Prag s.r.o., Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze (CIIRC ČVUT) a Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně (FSI VUT).

ČVUT: Cenu Svazu průmyslu za Průmysl 4.0 získal projekt pro integraci průmyslových robotů
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Projekt oceněný za inovativní přístup a řešení v oblasti technologií pro integraci průmyslových robotů realizoval funkční testovací robotickou platformu, ke které existuje i tzv. digitální dvojče. Na testovacím pracovišti se ověřila koncepce virtuálního zprovoznění robotické linky, která prokázala jeho smysluplnost s ohledem na úsporu času při uvádění do provozu, či s ohledem na eliminaci dílčích technických rizik.

CIIRC ČVUT vyvinul algoritmus a SW nástroj (ve formě pluginu do prostředí Siemens Process Simulate), který dokáže optimalizovat výrobní takt a spotřebu energie robotické linky. Společnost Blumenbecker Prag s.r.o. úspěšně otestovala tento nástroj při návrhu několika robotických linek, které jsou již nasazeny u zákazníků. FSI VUT se podílela na vývoji softwaru pro virtuální zprovoznění a řešila kalibraci reálné linky s virtuálním modelem s využitím systému laser tracker.

„Přínos celého řešení pro naše klienty spočívá především v tom, že nyní umíme dodat novou službu – virtuálně odzkoušené zařízení a hlavně ho umíme díky virtuálnímu zprovoznění dodat dříve než doposud,“ vysvětluje jednatel společnosti Blumenbecker Prag Andrej Schvarc. „Řada výrobních firem si nejen kvůli koronavirové krizi uvědomila nutnost robotizovat svá pracoviště a čas hraje zásadní roli v jejich konkurenceschopnosti,“ dodává Schvarc.

„Jako vekou konkurenční výhodu vnímáme také optimalizační nástroj, který jsme vyvinuli v oddělení průmyslové informatiky CIIRC ČVUT a který při návrhu robotického pracoviště zohledňuje časovou a energetickou náročnost výroby. Realizace několika robotických buněk ukázaly, že naše metody dokáží ušetřit jednotky procent na výrobním taktu linky, a až desítky procent spotřeby energie robotů, což jsou nezanedbatelné náklady,“ říká k ocenění Přemysl Šůcha, vedoucí skupiny optimalizace na CIIRC ČVUT.

Při realizaci testovacího pracoviště byly využity průmyslové technologie uplatňované v aktuální praxi – svařovací systém, upínací technika, pneumatické systémy, snímače, otočné stoly atd. Důraz byl kladen i na to, aby pracoviště obsahovalo kromě manipulačních operací i další výrobní technologie (např. svařování, lemování, broušení), u kterých se předpokládá ladění procesních parametrů až po uvedení do provozu. Díky testovacímu pracovišti umí Blumenbecker řešit nové vývojové projekty, testovat nové technologie nebo efektivně školit své zaměstnance a zákazníky.

„Na projektu firmy Blumenbecker Prag, CIIRC ČVUT a FSI VUT je cenný inovativní přístup k integraci robotických pracovišť do výrobních linek. Jeho silnou stránkou je možnost simulací a virtuálního ověření všech parametrů ještě před dodáním linky, což šetří čas při její stavbě u zákazníka. Navíc projekt ve firmě zrychlil a zefektivnil konstrukční a vývojové práce,“ vysvětluje Jiří Holoubek, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR a člen odborné poroty, proč projekt získal Cenu SP ČR za Průmysl 4.0.

Partnerem Ceny za Průmysl 4.0 je Česká spořitelna a zahrnuje finanční odměnu ve výši padesát tisíc korun, kterou se Blumenbecker Prag rozhodl dále využít k podpoře tolik potřebné akademicko-průmyslové spolupráce a ocenit nejlepší vědecký výsledek studenta doktorského studia v oddělení průmyslové informatiky CIIRC ČVUT.

Projekt byl finančně podpořen v rámci projektů OP PIK a MPO TRIO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…