ČVUT: Když se technika potká s kreativitou. Naše projekty zazáří na festivalu Maker Faire Prague

10.09.2021 16:34

Více než 11 experimentálních projektů Fakulty elektrotechnické ČVUT (FEL) se představí již tento víkend 11. a 12. září v Průmyslovém paláci Výstaviště Praha na „festivalu novodobých kutilů a vynálezců“ Maker Faire Prague. Čtvrtý ročník akce se již tradičně koná pod vedením programového ředitele Jiřího Zemánka z Katedry řídicí techniky FEL ČVUT a se zapojením talentů z celé fakulty. Těšit se tak můžete na celou plejádu robotů nebo na kreativní elektrotechnické workshopy.

ČVUT: Když se technika potká s kreativitou. Naše projekty zazáří na festivalu Maker Faire Prague
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Festivaly Maker Faire tvoří celosvětový fenomén související s tzv. maker movementem, renesancí kutilství a vyrábění, která významně koresponduje s rozvojem robotiky a nových trendů v elektrotechnice. I z toho důvodu se již od roku 2018 česká verze festivalu Maker Faire Prague koná s významnou podporou Fakulty elektrotechnické ČVUT. O náplň festivalu se stará programový ředitel Jiří Zemánek, vědec a pedagog z katedry řídicí techniky FEL ČVUT, který se tématu věnuje dlouhodobě a letos po vzoru prestižní univerzity MIT připravuje na FEL ČVUT nový předmět s názvem „Jak vyrobit skoro cokoli“.

Festival představí nejméně 11 projektů z FEL ČVUT

Na akci pro celou rodinu a pro všechny věkové kategorie si tento víkend na Výstavišti můžete prohlédnout a vyzkoušet některé z kreativních projektů z Fakulty elektrotechnické. Jde například o tyto:

  • Dvounohý balancující robot SK8O, který zvládá dynamický pohyb možná i skoky do schodů.
  • Workshop Robosoutěže ČVUT, při němž si ve spolupráci s výrobcem paměťových produktů Kingston Technology mohou děti vyrobit vlastního robota a vyhrát zajímavé ceny.
  • Představení elektroformule eForce FEE Prague Formula, jediného českého účastníka globální soutěže Formula Student.
  • DIY mix projektů studentky Jekatěriny Jaroslavcevy z oblasti robotiky a AI (například robotická ruka pro překlad znakové řeči, chytré rukavice nebo pohlednice s rozšířenou realitou).
  • Leptací box FEL ČVUT – expozice studentského týmu Recyklon zaměřená na kreativní způsob leptaní plošných spojů.
  • Workshop wITches, skupiny studentek FEL ČVUT, které pořádají elektrotechnické kroužky a akce pro děti základních škol, nabídne možnost vyrobit si svítící kouzelnickou hůlku.

„Letošní festival Maker Faire Prague opět potvrzuje, že pražská elektrotechnika má ve svých řadách kreativní talenty a že kutění a vyrábění má ve vědě i výuce důležitou roli. Projekty, které na škole vznikají, často mají zábavnou formu, takže si je užijí i malé děti,“ říká Jiří Zemánek, programový ředitel Maker Faire Prague a vědecký pracovník katedry řídicí techniky FEL ČVUT. Sám Jiří se navíc chystá se svým týmem předvést na festivalu nový koncept vlastního deformovatelného robota vyrobeného z tzv. digitálního materiálu.

Festival Maker Faire Prague se koná za podpory Magistrátu hl. m Prahy a hlavního partnera Průša Research ve dnech 11. a 12. září 2021 v prostoru Průmyslového paláce Výstaviště Praha. Další informace najdete na stránkách festivalu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne