ČVUT: Konverzační bot Alquist skončil potřetí na stupních vítězů celosvětové soutěže Amazonu

07.08.2020 20:29

Český chatbot Alquist z dílny studentů ČVUT pod vedením Jana Šedivého z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) získal bronz v letošním ročníku prestižní celosvětové soutěže Amazonu – Alexa Prize. Mezi nejlepšími se umístil i v předchozích dvou letech, kdy obsadil dvakrát druhé místo.

ČVUT: Konverzační bot Alquist skončil potřetí na stupních vítězů celosvětové soutěže Amazonu
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Vyhlášení třetího ročníku soutěže konverzačních botů Amazon Alexa Prize se z důvodu pandemie koronaviru dlouho odkládalo. Výsledky mezinárodní soutěže univerzitních týmů se vyhlašovaly v online přenosu bez možnosti fyzické účasti finalistů. Vítězi soutěže, týmu z americké Emory University, připadlo finanční ocenění ve výši půl milionu dolarů, stříbrný tým ze Stanford University získal odměnu sto tisíc dolarů a Alquist si za své umístění odnáší padesát tisíc dolarů.

„Máme obrovskou radost, že i při stále rostoucí konkurenci se Alquist opět umístil na stupních vítězů,“ říká team leader Jan Pichl. „Už samotná účast v soutěži je pro nás velkým přínosem a motivací pro posouvání hranic AI – i našich vlastních.“

Finále proběhlo ve dnech 14. – 17. července v americkém Seattlu. O pořadí týmů rozhodlo hodnocení nezávislých porotců. „Letošní ročník byl poměrně specifický – značnou část soutěže jsme byli nuceni pracovat z domova,“ popisuje Pichl. „Báli jsme se, že to zkomplikuje týmovou spolupráci a zpomalí celkový vývoj našeho bota. Celý tým však situaci zvládl na výbornou a práce na dálku byla nakonec srovnatelně efektivní.“

Tým Alquist, vedený Janem Šedivým z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT, tvoří kromě Jana Pichla – studentského vedoucího týmu – také Petr Marek, Jakub Konrád, Petr Lorenc a Van Duy Ta.

Alquist je konverzační bot, který si dovede s uživatelem zajímavě popovídat o různých tématech, jako jsou celebrity, sporty, filmy, novinky a podobně. K tomu využívá mimo jiné informace z internetu a znalostních databází. Alquist pracuje s nejnovějšími algoritmy z oblasti zpracování přirozeného jazyka a konverzační umělé inteligence.

Chatboti nalézají stále širší uplatnění především v e-commerce, hotelnictví nebo dalších službách. Využití ale nachází i v sociálních službách či ve zdravotnictví – a právě tímto směrem se ubírá současný výzkum členů týmu Alquist.

Cílem soutěže Alexa Prize je vytvoření konverzačního robota pro hlasovou asistentku Alexu, jenž by s lidmi dokázal zajímavě konverzovat o obecných tématech, jako jsou filmy, sport nebo hudba. Hlavní cenu ve výši jednoho milionu dolarů (která dosud nebyla udělena) získá chatbot schopný vést souvislé a zábavné rozhovory s průměrnou délkou alespoň 20 minut. Letošní finále je vyvrcholením již třetího ročníku této soutěže.

Další informace o letošním ročníku soutěže naleznete na těchto odkazech: ZDE, ZDE

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…