ČVUT: Roboti budou šplhat do výšek. Finále středoškolské robosoutěže

10.12.2019 19:27

Třicet šest nejlepších studentských lego robotů, kteří umějí přelézat překážky.

ČVUT: Roboti budou šplhat do výšek. Finále středoškolské robosoutěže
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Takovou show mohou čekat návštěvníci finále Robosoutěže ČVUT týmů ze středních škol. Odehraje se v pátek 13. prosince od 12 hodin v Zengerově posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT. Počet účastníků se za 11 let historie soutěže neustále zvyšuje, letos se do podzimní části přihlásilo rekordních 164 týmů ze 77 různých škol. Do vítězného konce to však dotáhli jen někteří.

V pátečním finále 11. ročníku středoškolské Robosoutěže, kterou pořádá tým katedry řídicí techniky FEL ČVUT, tak nakonec uvidíme 36 nejlepších týmů, které postoupily ze 4 samostatných předkol v listopadu. Který z jejich důmyslně navržených robotů bude nejlepší?

Šplhající roboti v úloze Mountain Climber

Formát soutěže je již léty ozkoušený: studentské týmy musí sestavit a naprogramovat robota ze stavebnice LEGO Mindstorms tak, aby v časovém limitu 90 vteřin samostatně bez jakékoliv další pomoci (ovládání robota hlasem či jinou bezdrátovou komunikací není dovoleno) splnil určitou úlohu a nasbíral co nejvíc bodů. Organizátoři si však každý rok dají záležet s novou úlohou. Letos tak musí robot z lega dokonce šplhat do výšek – zadání Mountain Climber mu ukládá co nejrychleji překonat horský hřeben, který představují rozmístěné překážky. Rozmístění „hor“ se neustále mění, takže je nelze předvídat. Vítězem se nakonec stane robot, který projde vyřazovacími boji s nejvyšším počtem bodů. Kromě toho soutěž také ocení nejlepší „robotí“ design podle hlasování poroty. Odměnou pro vítězné týmy bude jak možnost studovat v programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT bez přijímacích zkoušek, tak hmotné ceny, které do soutěže věnovaly společnosti MathWorks, HUMUSOFT, Applifting, ŠKODA AUTO, FANUC, Sick, Strand a Kingston Technology.

Možná přijde i … robot Ludvík

Soutěžící ve finále Robosoutěže letos navíc čeká i jeden unikátní host: 140 centimetrů vysoký robot Ludvík, na jehož sestavení čtyři měsíce intenzivně pracovali studenti bakalářského programu Kybernetika a robotika Martin Šrámek a Matěj Štětka. Robota sestavili celkem z 31 546 lego kostiček, třiceti motorů a senzorů, které ovládají pomocí počítačového programu. Ludvík si sice už odbyl svou premiéru na dětských koncertech v pražském Rudolfinu, ale jeho funkce se neustále vylepšují, a tak se možná dočkáme i malého překvapení.

Finále Robosoutěže je veřejné a jsou zváni vyučující, spolužáci a přátelé soutěžících, zástupci médií a všichni zájemci o mobilní roboty a o studentské soutěže. Uskuteční se v pátek 13. prosince 2019 od 12 hodin v Zengerově posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí (Karlovo náměstí 13, Praha 2).

Přesný harmonogram akce najdete na webových stránkách ZDE nebo ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…