ČVUT: Se společností CESNET jsme získali americký patent na kompresi pomocí rozptylových tabulek

23.07.2019 14:17

Sdružení CESNET a Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze získaly na svůj společný vynález patent registrovaný ve Spojených státech amerických pod názvem System for implementation of a hash table. Chráněné řešení umožňuje efektivní implementaci rychlých kompresních algoritmů.

ČVUT: Se společností CESNET jsme získali americký patent na kompresi pomocí rozptylových tabulek
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Patent je zapsaný na Patentovém a známkovém úřadu Spojených států (USPTO) pod číslem US 10,262,702. Je dohledatelný ZDE.

Podstata vynálezu spočívá v novém řešení rozptylovacích tabulek (tzv. hashovacích tabulek) implementovaných v programovatelných hradlových polích (FPGA – Field Programmable Gate Array). Řešení umožňuje realizovat rozptylovací tabulky, které mohou být rychle inicializovány na počáteční hodnotu a současně vyžadují malý objem prostředků FPGA. To je výhodné zvláště pro rychlou a efektivní implementaci některých kompresních algoritmů, například typu LZ77.

Patentově chráněné řešení je výsledkem spolupráce Oddělení technologie pro síťové aplikace ve sdružení CESNET a Katedry číslicového návrhu Fakulty informačních technologií ČVUT. Na návrhu řešení se podílel zejména Ing. Matěj Bartík. CESNET v minulosti získal několik dalších patentů v oblasti hardwarového řešení technologií pro přenosy obrazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…