ČVUT: Útulna Jenga od studentů Fakulty architektury je v nominaci

26.07.2021 11:38

Útulna Jenga, kterou navrhli a postavili studenti ateliéru Seho–Světlík z Fakulty architektury ČVUT, je nominovaná na Českou cenu za architekturu 2021. Mezi 30 staveb ji v užším výběru z celkem 170 děl vybrala mezinárodní porota, vítěze vyhlásí 11. listopadu ve Foru Karlín. O cenu soutěží také čtyři stavby pedagogů Fakulty architektury ČVUT.

ČVUT: Útulna Jenga od studentů  Fakulty architektury je v nominaci
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Útulna se nachází v Krkonošském národním parku poblíž frekventovaného rozcestí v Sedle pod Dvoračkami, kde je primárně určena k přečkání špatného počasí. V případě nouze v ní může přespat až sedm lidí. Stavba byla součástí projektu spolupráce Ústavu navrhování II FA ČVUT se Správou Krkonošského národního parku, jejímž výsledkem bylo celkem 6 útulen, všechny od podzimu 2020 slouží návštěvníkům Krkonoš.

Na projektu pracoval pod pedagogickým vedením Hany Seho a Jana Světlíka tým studentů: Jakub Daniel (autor konceptu), Jana Fišarová, Daniela Lukáčová, Zuzana Malá, Andrea Nováková, Hana Nováková a Kateřina Vrbová. Návrh a stavba útulny probíhaly v zimním semestru 2018/2019, instalace do Krkonoš v roce 2020.

Záměrem studentů bylo vytvořit útulnu, která bude jednoduše a sériově vyrobitelná, lehce sestavitelná a bude možné ji umístit na lokace s různou morfologií terénu. Útulna Jenga je navržena jako skládačka, aby jednotlivé části mohly být sestaveny v chráněném prostředí truhlářské dílny a lehce přepraveny na místo výstavby. Hlavní část konstrukce je sestavena ze sedmi shodných modulů, boxů z CLT panelů, které zároveň formují interiér. Dimenze jsou voleny tak, aby se uvnitř dalo pohodlně sedět i ležet.

Mezi nominovanými jsou čtyři stavby, pod kterými jsou podepsaní pedagogové působící na FA, revitalizace Kostnického náměstí (Radmila Fingerová a Hana Špalková), PRVOK (Kateřina Nováková a Jiří Vele), krematorium pro zvířata Věčná loviště (Petr Hájek ARCHITEKTI), přestavba rodinného domu v Prokopském údolí (Hana Seho, R.U.A.) a městská hala Modřice (Vojtěch Sosna, atelier bod architekti).

Česká cena za architekturu je soutěžní přehlídka, jejímž vyhlašovatelem je Česká komora architektů. Soutěžní přehlídky se mohou zúčastnit jednotlivci nebo kanceláře s realizacemi na území ČR dokončenými v posledních pěti letech. Registrace do soutěže je bezplatná.

O nominacích 6. ročníku České ceny za architekturu rozhodovala mezinárodní porota ve složení Yasha Jacob Grobman – předseda poroty (Faculty of Architecture and Town Planning, Technion, Haifa, Izrael), Bart Brands (Karres en Brands, Nizozemsko), Eduardo Cadaval (Cadaval & Solà-Morales, Mexiko/Španělsko), Irakli Eristavi (zerozero, Slovensko), Antonio Longo (Ubi studio, Itálie), Balázs Marián (gereben marian architects, Maďarsko), Peter Veenstra (LOLA Landscape Architects, Nizozemí).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…