ČVUT v Praze dnes koupilo Galerii Jaroslava Frágnera

12.11.2020 8:37

Rektor ČVUT v Praze doc. Vojtěch Petráček dnes podepsal spolu s Ing. arch. Martinem Peterkou, předsedou správní rady Nadace české architektury, kupní smlouvu zastřešující koupi Galerie Jaroslava Frágnera (č. p. 169) na Betlémském náměstí, Praha 1.

ČVUT v Praze dnes koupilo Galerii Jaroslava Frágnera
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Vedení ČVUT řešilo formou řady jednání koupi Galerie Jaroslava Frágnera více než rok. „Díky vlastnictví této nemovitosti dojde nyní k uzavření areálu Betlémské kaple a Betlémského paláce, které již jsou v majetku ČVUT,“ řekl rektor ČVUT v Praze doc. Vojtěch Petráček.  

Cílem projektu tak nebude pro ČVUT primárně zisk, ale vytvoření kulturního prostoru v historickém centru Prahy. „Takovéto místo nejenom oživí stávající kulturní prostředí, ale významně posílí povědomí o ČVUT u veřejnosti a přivede k nám nové studenty. Zároveň takto můžeme přispět ke zvýšení kvality kulturního života v centru Prahy. Rovněž poskytneme prostor pro aktivity našim studentům, a tak se galerie stane místem meziuniverzitní studentské kulturní spolupráce,“ dodává rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.

Kombinací všech prostor a spojením Betlémské kaple s Frágnerovou galerií (existuje v podzemí a můstkem) vznikne propojený celek, který umožní přivést do prostor galerie mnohem více osob během prohlídek areálu, umožní spojit realizaci výstav s hudebními událostmi v galerii, v Betlémské kapli nebo ve studentském klubu. Spojení umožní rovněž pořádání odborných konferencí v několika sálech areálu.

Jakmile skončí pandemický stav, bude ČVUT v Praze usilovat o rozšíření počtu kulturních a komerčních akcí, jejichž organizátorům nabídne větší prostorovou kapacitu a kvalitnější zázemí. Aktuálně má Betlémská kaple pro výstavy k dispozici Lapidárium, které by spolu s dalšími prostory mohlo být do budoucna vyžíváno ve vyšším měřítku, a to včetně edukativních akcí pro rodiny s dětmi. V části prostor ČVUT plánuje studentský klub s gastronomickým zázemím v podzemní restauraci v budově Frágnerovy galerie.

K dalším krokům vedoucím k oživení prostor Betlémské kaple bude patřit pořízení nových varhan, na které aktuálně probíhá veřejná sbírka prostřednictvím Spolku absolventů ČVUT v Praze.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …