CZEPHO: Nový „solární boom“ by tentokrát pomohl domácnostem

02.09.2012 18:32

Distribuční společnosti a ERÚ zveřejnily informace o obrovském nárůstu počtu vydaných povolení na připojení nových fotovoltaických elektráren v letošním roce (HN 28.8.) a hovoří o novém solárním boomu.

CZEPHO: Nový „solární boom“ by tentokrát pomohl domácnostem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Tentokrát se jedná o tisíce drobných instalací na střechách rodinných domů. Pokud alespoň část bude úspěšně připojena, bude to důvod k radosti, především pro desítky tisíc domácností, které si tak budou moct vyrobit vlastní elektřinu, ale také pro zákonodárce a regulátora. Celkový instalovaný výkon budetotiž velmi nízký, proto se tento rozvoj v ceně elektřiny téměř neprojeví. CZEPHO však upozorňuje, že uváděná čísla jsou zatím jenom na papíře. Realita může být podstatně jiná.

Distributoři elektrické energie sami uvádějí, že na rozdíl od roku 2010, kdy proběhl skutečný a nepříliš zvládnutý solární boom, tentokrát mohutně roste zájem prakticky výhradně o malé instalace na střechách rodinných domů. To potvrzuje trend, který CZEPHO dlouhodobě předpovídá a podporuje.

Distributoři a ERÚ hovoří o desetitisících žádostí. Pokud by skutečně byli tito žadatelé připojeni, znamenalo by to, že stejný počet domácností si začne vyrábět elektřinu samo ze slunce a výrazně ušetří. Vzhledem k malému instalovanému výkonu by přitom navzdory množství elektráren byl jejich dopad na cenu elektřiny pro ostatní odběratele prostřednictvím podpory OZE zcela mizivý. Pokud by byly připojeny všechny instalace, na které distribuční společnosti vydaly povolení tj. zaslaly žadatelům smlouvy o připojení, stoupla by cena elektřiny pro koncového odběratele maximálně o 1,29 haléře (!) za kilowathodinu. V budoucnu bude tato podpora navíc klesat a existují modely podpory, které spotřebitele a stát nijak nezatíží a přitom umožní využít předností fotovoltaiky další desetitisícům domácností – viz např. TZ CZEPHO z 27.8. t.r.

Rozvoj fotovoltaiky je zatím jenom na papíře

Lidé mají o fotovoltaiku zájem. Za dva roky stop stavu se zde nahromadila poptávka, která se jinak mohla rozprostřít do času. Nejde však o dlouhodobý trend, jde o uspokojení těch zájemců, kteří na elektrárnu čekají mnohdy i dva roky. Jestli budou všechny kladně vyřízené smlouvy o připojení nakonec realizovány je však otázkou. Od smlouvy k připojení je poměrně dlouhá a strastiplná cesta. Zatímco vlastní instalace domácí elektrárny zabere 48 hodin, doprovodná administrativa až sedm měsíců. (viz např. TZ CZEHO z 21.8. t.r.)

Prakticky: Jen ČEZ a E.ON uvádějí, že letos vydaly přes 8 500 povolení pro zdroje s celkovým výkonem 128 MWp. Za stejnou dobu (1. pololetí 2012) bylo ovšem vydáno jen 637 licencí o výkonu necelých 8 MWp! To znamená, že titozájemci jsou na samém počátku cesty. Ještě je čeká vyjádření od stavebního úřadu,revizní zpráva, některé stavební řízení, vyjádření hasičů, památkářů atd. Podle informací „z terénu“ také nic nenasvědčuje tomu, že by realita druhé poloviny letošního roku měla být nějak výrazně jiná.

 Podle odhadů CZEPHO existuje v ČR potenciál pro růst solárních instalací zhruba 55 až 110 MWp ročně. Asociace by jednoznačně uvítala, pokud by distribuční společnosti a regulační orgány přispěly k tomu, aby alespoň v tomto rozsahu každoročně přibývalo domácností vyrábějících si vlastní elektřinu ze slunce , a to nejen virtuálně na papíře, ale především na střechách domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…