Carun: Marihuana jako doping? Sporné, shodují se odborníci

11.08.2012 10:38

Před pár dny se rozplynul olympijský sen americkému judistovi Delpopolovi, když byl diskvalifikován kvůli konopí; podle expertů je však sporné, zařazovat marihuanu mezi nepovolené látky i proto, že dnes legálně pomáhají sportovcům například konopná semínka Carun.

Carun: Marihuana jako doping? Sporné, shodují se odborníci
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Nicku Delpopolovi, americkému judistovi původem z Černé Hory, se před pár dny rozplynul olympijský sen v Londýně. Důvod? Doping. Sportovec měl totiž pozitivní test na marihuanu. Snědl prý koláčky, o kterých nevěděl, že jejich ingrediencí je právě zakázaná látka. Rozvířilo to opět debatu ohledně látky označované za doping. Není to nic vzorového, ale také ne hřích rovnající se steroidům, anabolikům či změnám na úrovni krve a genů. Psychotropní THC obsažené v marihuaně by mu totiž paradoxně příliš ve výsledcích nepomohlo. Přestože je marihuana na indexu zakázaných prostředků Mezinárodního olympijského výboru, mezi povolený vysoce účinný doplněk stravy z konopí patří například oblíbené konopné semínko Carun.

Dosud nebylo jednoznačně prokázáno, že by konopí přispívalo u sportovců ke zlepšení výkonu. Marihuana je legální v mnoha zemích, proto mnoho odborné veřejnosti nesouhlasí s tím, aby byla marihuana brána jako doping. Pravdou je, že povolené jsou jiné prostředky z konopí jako třeba konopné semínko z odrůdy konopí setého bez THC. Obsahuje totiž esenciální aminokyseliny, vitamíny a proteiny a konzumace je doporučována při vyšší fyzické zátěži. „Pomáhá také odbourávat kyselinu máselnou zodpovědnou za bolest svalů. Samotná marihuana člověka uklidní, pomůže od stresu, soustředit se. Testovat a sankcionovat by se však měli sportovci spíše z látek, které nesporně výkon zlepšují,“ míní výživový poradce Jiří Stabla z KonopnyShop.cz. Nejde tedy o zákaz ve smyslu vyšší výkonnosti, ale jedná se o problém etický a morální kdy má být sportovec vzorem.

Přesto zůstává marihuana na listině zakázaných látek. Sportovec může čelit až dvouletému trestu podobně jako u steroidů nebo krevního dopingu. Mezi našimi o tom ví své například Tomáš Enge, který přišel v roce 2002 o titul ve F3000 a nesedl si pak ani do F1.

Vliv marihuany na sportovní výkony

V průběhu intoxikace paradoxně marihuana sportovcům spíše „škodí“ ve smyslu zpomalení reakcí a zvýšení krevního tlaku. Nepomáhá k rychlejším sprintům, při plavání, nerozvíjí dynamiku ani nepomáhá nabírat svalovou hmotu. „Má ovšem i efekt pozitivní a to zejména při potřebě rychle odbourat stres a uklidnit se,“ říká Jiří Stabla. To je důležité u sportů na přesnost například u střelců. Doplatil na to před čtyřmi lety český lukostřelec Milan Andreas, který se kvůli tomu na olympiádu do Pekingu nedostal.

Alkohol a cigarety na seznamu zakázaných chybí

Přitom se stresem a nervozitou vezmou za své i alkohol a cigarety. Právě alkohol je zakázaný jen v několika sportech jako motorismus, kuželky nebo karate ačkoli zrovna zdraví také neprospívá.

THC vydrží v těle i měsíce

Postih nehrozí sportovci, který si marihuanu zakouří mimo sezonu. Má to však jeden velký háček. Ačkoli je to velmi individuální a záleží na metabolismu člověka, většinou se v těle udrží jeden až tři měsíce. Hodně závisí také obsahu omamné látky a opakování užívání. Testy na THC jsou navíc zbytečně drahé a nepříliš účinné.

Distanc až na dva roky, hrozí i doživotí

Třeba u steroidů je hned u prvního trestu vyměřen dvouletý zákaz činnosti a u druhého nálezu doživotní, v případě přítomnosti THC jsou vyměřené tresty mírnější. První nález je „odměněn“ varováním nebo až ročním zákazem. Při druhém přistižení dostane hříšník až dvouletý stop a sportovní doživotí jej čeká při třetím nálezu.

Marihuana a zákon

V současné době probíhá legalizace marihuany k léčebným účelům. Ze seznamu zakázaných látek však pro zdravé lidi nezmizí. Od 1. ledna 2010 je platný trestní zákon, podle nějž přechovávání malého množství drogy (15 gramů sušiny s obsahem THC 1,5 gramu) je sankcionováno pokutou do výše 15 000 Kč. Při větším hrozí odnětí svobody až na jeden rok. Částečně legální je užívání v Argentině, Nizozemí či Austrálii. Tvrdší postihy hrozí v Polsku, Japonsku či USA (kde je však v některých státech povoleno pro léčbu). V Číně například hrozí i poprava.

Marihuana na úroveň alkoholu

Ačkoli se odborníci i sportovci shodují, že by měla být marihuana ze seznamu zakázaných látek vyškrtnuta, jiní namítají, že by se měla dostat alespoň na úroveň alkoholu. Zakázána by tak měla být jen v některých sportech, při kterých může uživatel ohrozit jiného člověka.

Slavní sportovci, kteří si jointa neodpustili

  • Slavný český formulový jezdec Tomáš Enge se stal jedním z hříšníků, kterému skončil sen závodit ve formuli jedna roku 2002 kvůli marihuaně. Měl pozitivní test na THC. Nedávno dostal 18 měsíční distanc kvůli dalšímu nálezu jiné zakázané látky při květnovém závodu mistrovství světa GT1 ve Španělsku.
  • Český lukostřelec Milan Andres to chtěl jen zkusit. Klukovina jej stála lístek na olympiádu do Pekingu roku 2008. 
  • O zlatou medaili přišel v Naganu roku 1998 snowboardový šampion Ross Rebagliatti. Kanaďan ji však dostal zpět.

Mezi další slavná jména sportovců, kteří měli opletačky s marihuanou, patří i boxerská legenda Mike Tyson, americká tenistka Jennifer Capriatiová, basketbalisti Kareem Abdul Jabbar a Allah Iverson nebo lyžařka Picabo Steetová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…