Carun Pharmacy: Česká lékárnická komora nás poškozuje

30.08.2013 9:00

Název lékárna může používat kdokoli. Zvažujeme podat trestní oznámení. Lékárnici vydali prohlášení, v němž tvrdí, že konopné lékárny zneužívají názvu lékárna. Carun postupuje dle platné legislativy a nikoho neklame

Carun Pharmacy: Česká lékárnická komora nás poškozuje
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Carun Pharmacy, provozovatel konopných lékáren Konopnyshop.cz, se razantně ohrazuje proti nařčení České lékárnické komory a jejího prezidenta Lubomíra Chudoby, že zneužívá názvu lékárna nezdravotnickými subjekty. Vzhledem k tomu, že je společnost Carun Pharmacy první a jediná na trhu, která používá název „konopná lékárna“, je podle slov Jiřího Stably, majitele Carun Pharmacy, veden útok právě proti jeho společnosti.

„Podle platné legislativy může název lékárna používat kdokoli. Existuje pivní lékárna, auto lékárna, není žádným zákonem stanoveno, že musí být název striktně vymezen jen pro zdravotnická zařízení s odborným personálem a registrovanými léčivy. Postupujeme v souladu s platnou legislativou, a tedy NEDOCHÁZÍ ke zneužívání pojmu lékárna a klamání kupujícího. Netvrdíme, že naše produkty jsou léčiva. Křivé obvinění České lékárnické konopí nás poškozuje. ZVAŽUJEME TRESTNÍ OZNÁMENÍ PRO POŠKOZENÍ DOBRÉHO JMÉNA. VĚC ZATÍM KONZULTUJEME S NAŠIMI PRÁVNÍKY Z ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘE BROŽ & SOKOL & NOVÁK,“ říká Jiří Stabla z Carun Pharmacy.  

Podle Jiřího Stably Česká lékárnická komora nepochodila s výzvou, aby název lékárna změnil, a proto to zkouší přes média a ovlivnění veřejného mínění.
„Jako lékárna se cítíme a budeme zápasit o to, abychom veškeré útoky proti nám vyvrátili, protože nás to poškozuje. Nejedná se o žádné zneužívání názvu lékárna ani klamání spotřebitelů, jak míní Česká lékárnická komora,“ říká Jiří Stabla, majitel Carun Pharmacy s tím, že produkty Carun mají klinickou studii a jsou řádně registrovány jako zdravotnické prostředky. Podle vlastních slov mnohých nemocných kupujících jsou zdraví prospěšné a pomáhají jim proti řadě zdravotních neduhů.

Česká lékárnická komora obeslala Státní ústav pro kontrolu léčiv a ministerstvo zdravotnictví s tím, že podle názoru komory je název lékárna, který není použit jen v souvislosti se zdravotnickým zařízením, zneužíván. Ministerstvo předalo podnět České obchodní inspekci. „Výsledkem je, že s námitkami neuspěli. Stejně jako před lety při novelizaci zákona o zdravotnických službách,“ připomněl Stabla.

Neříkáme, že máme léčiva
Ačkoli je v Česku od letoška léčebné konopí povolené, ani další z lékáren nemají prostředky označované za léčiva. Proces legalizace a dostání léčiv z konopí na pulty lékáren se táhne už roky a Carun Pharmacy se alespoň na rozdíl od komory snaží pacientům vyjít vstříc, a nabízet produkty, které jsou běžně k dostání, než tomu bude u prostředků označovaných jako léčivo.  

„Máme stovky referencí a léčivé konopí prodáváme, nabízíme cannabis sativa, nikoli konopí technické ani indické a budeme mít velký zájem, až pojedou léčiva, pro naše provozovny získat magistry a všechny kompetentní osoby a povolení léčiva prodávat, máme investory na tuto skutečnost z odvětví farmacie, naše mast obsahuje cannabinoidy, které mají farmakologické pozitivní účinky,“ říká Jiří Stabla s tím, že v sortimentu je například konopná mast, řádně ohlášená jako zdravotnický prostředek u ministerstva zdravotnictví.
V České republice je legální a běžný prodej přípravků z konopí, které obsahuje méně než 0,3 procenta THC. „THC není jedinou léčivou látkou. Účinné jsou na řadu zdravotních potíží i další cannabinoidy, zejména cannabidiol, o čem nejspíše komora netuší,“ říká Jiří Stabla.

Konkurenční boj?
Problém je ale podle Carun Pharmacy někde jinde. Konopný business bude výhodný a lékárnicí bojují proti každé konkurenci všemi dostupnými prostředky. „Jen poukazuje na to, jak výnosný to může být obchod, a bojí se konkurence, která znamená odliv pacientů tedy pro lékárny zákazníků, z běžných lékáren,“ myslí si Stabla.

Neodborný personál?
O tom, jestli náš personál neodpovídá požadavkům na univerzitní vzdělání v oboru farmacie, nemá Komora žádné důkazy. Je to jen tvrzení. „Naši pracovníci toho vědí o konopí daleko více, než běžní lékárnici, kteří se od prodeje zatím distancovali, právě proto, že tomu nerozumí,“ říká Jiří Stabla.

Síť konopných lékáren
Další z konopných lékáren vznikla podle slov Jiřího Stably v Ostravě, a to díky zahájení provozu první konopné lékárny v hlavním městě, Praze. Následovala lékárna v Českých Budějovicích na náměstí Přemysla Otakara II a v Litoměřicích, v Havířově. Opomenout nelze ani sezónní lékárna na zámku Konopiště. Konopnyshop.cz rovněž nabízí možnost spolupráce pro všechny milovníky léčivé rostliny konopí, a to formou otevření vlastní prodejny formou franchisingu. Stačí kontaktovat vedení na http://www.carun.cz/spoluprace .

V konopných lékárnách Konopnyshop.cz se prodává rozsáhlé spektrum konopných produktů určených k prevenci i takových, jež jsou odborníky doporučované ke zmírnění příznaků řady nemocí. O léčivé síle konopí jsou zástupci Konopnyshop.cz hluboce přesvědčeni. „Naším cílem je vrátit prostředky z konopí zpět do běžného života všech lidí. Léčba konopím pomáhá vyřešit řadu zdravotných problémů díky účinným cannabinoidům a lidé to pomalu začínají chápat a zbavovat se zbytečných předsudků. Tyto látky se v přírodě vyskytují pouze v rostlinách konopí,“ uvádí hlavní důvody otevření Jiří Stabla z Konopnyshop.cz s tím, že současné zlegalizování konopí k léčebným účelům je správným krokem k tomu, veřejně uznat tuto bylinu, tedy konopí, jako právoplatný lék.

Nejširší sortiment s výtažkem z celé rostliny konopí v Česku
Vedle konopné kosmetiky a prostředků z léčivého konopí budou v prodejně k mání také potravinářské produkty značky Carun, do kterých patří konopné semínko. Nebude chybět ani uznávaná konopná mast Carun – jediný zdravotnický prostředek v Česku doporučovaný při léčbě kožních potíži, jako jsou lupénka, akné, opruzeniny, opary, ale i na odřeniny, popáleniny, bodnutí hmyzem či odstranění bércových vředů. Dále konopný olej a konopné mýdlo, intimní konopný gel a řada dalších produktů. Sortiment je v nabídce společně s informacemi o zdravotních účincích konopí na webu http://www.konopnyshop.cz/.

Konopí pomáhá při léčbě mnoha nemocí
Konopí a produkty, jako mast, krém či olej, pomáhají podle odborníků při léčbě desítek nemocí. Konopný výtažek se řadí mezi nejúčinnější, nejlevnější a dokonce nejšetrnější léky na zmírnění příznaků rakoviny. Vysoký potenciál má při léčbě cukrovky a na úrazy a popáleniny. Konopí nemá nežádoucí účinky jako farmaceutické léky a doposud nebyl zaznamenán jediný případ úmrtí po jeho užití.

Více informací získáte na webu http://www.konopnyshop.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…