Carun Pharmacy: Policejní zátah na growshopy je nesmysl, který poškodí jen nemocné

04.12.2013 16:40

Policie v uplynulých dnech začala s hromadnou razií na growshopy (zahradnické obchody) po celé České republice. V desítkách případů jejich majitele prověřuje z šíření toxikomanie. Policisté zabavili legální zboží v hodnotě desítek milionů korun a zajistili tak likvidaci řady prodejen, prodavači neunikli výslechům. Kromě skladů prohledali i byty dotyčných.

Carun Pharmacy: Policejní zátah na growshopy je nesmysl, který poškodí jen nemocné
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Dnes je v Česku zhruba 40 kamenných growshopů a kolem osmdesátky internetových s tím, že často majitelé kamenných poboček mají i internetové obchody. Část z nich s podnikáním navzdory policejní represi znovu začala. Podle zástupců Carun Pharmacy jde o jasné potlačování práva na svobodné podnikání provozovatelů growshopů. Pokud je stále jedinou možností pro těžce nemocné pacienty marihuana, která již dávno měla být na pultech lékáren, ale stále není, zachovali se majitelé growshopů správně a měli by být chváleni, nikoli ničeni.

Podezření? Uvedený trestný čin prý souvisí s nedovolenou výrobou a jiným nakládáním s omamnými a psychotropními látkami a z šíření toxikomanie. Zákonné pochybení spočívá v nabízení a veřejném prezentování materiálů, které propagují pěstování a podněcování užívání marihuany, návodů a prostředků k jejímu pěstování včetně semen a návodů k následnému zpracování a užívání tak, aby bylo dosaženo co největšího psychoaktivního účinku THC na organismus uživatele.

Poškodí to nejen podnikání, ale i nemocné. „Pokud už nějaké vybavení, které prokazatelně s pěstováním konopí souvisí a policie jej našla, je nutné si uvědomit, že dokonce moderní vědecké práce potvrzují léčivé účinky konopí. Myslím si, že jednání bylo neetické, neprofesionální a v mnoha případech likvidační. Pokud je jedinou možností pro těžce nemocné pacienty marihuana, která již dávno měla být na pultech lékáren, ale stále není, zachovali se majitelé growshopů podle učení nejslavnějšího lékaře starověku Hippokratése a měli by být chváleni, nikoli ničeni,“ myslí si Jiří Stabla, majitel konopných lékáren Kononyshop.cz po celé ČR.

V obchodech tak policisté zboží zajišťují, jde například o letáky, návody, katalogy a reklamní předměty, které propagují pěstování marihuany, nebo filtry, hnojiva, substráty a další předměty potřebné k pěstování konopí. Obchody často úplně vybílili. Vzali hnojivo, vzduchotechniku, lampy, květináče, substráty, semena a dokonce i kbelíky. Vše přitom je běžně k mání v obyčejných obchodech typu elektro, domácí a zemědělské potřeby či trafikách. Policie prověřuje, zdali nebyl sortiment na jednom místě účelově kvůli propagaci, pěstování a užívání marihuany. Growshopy jsou jako neoficiální centra marihuanové subkultury často spojovány s pěstováním konopí. V Česku fungují growshopy více než deset let.  Obchody jsou původně zaměřené na pěstitelské potřeby pod umělým světlem. K tomu prodávají techniku a hnojiva. Některé se specializovali na prodej pomůcek a návodů pro pěstování, skladování a konzumaci konopí.

Zavírání growshopů připomíná i kauzu, kdy policisté zasahovali proti takzvaným Amsterodam shopům. V nich se prodávaly chemické drogy vydávané za suvenýry či ozdobné předměty. Bezpečnost proti nim zasahovala, jakmile byl schválen zákon, který je postavil mimo. Majitelé byli obviněni a policisté rovněž ve velkém zboží zabavili.

I nyní policie využila nový výklad zákona, který definoval judikát Nejvyššího soudu. Něco jako „šíření toxikomanie growshopem“. To se ve východních Čechách někdo odhodlal a majitel growshopu z malého města byl obviněn z šíření toxikomanie, resp. že nabízí „ucelený řetězec“ pomůcek a návodů k pěstování marihuany.  To znamená dd semínka přes pěstební techniku a hnojiva přes návody na pěstování až po papírky na takzvaného špeka. Majitel se odvolal a kauza doputovala až k Nejvyššímu soudu a ten rozsudek potvrdil. Tím vznikl judikát – rozsudek, jenž má váhu zákona – a od té chvíle je nabízení „uceleného řetězce“ v České republice trestné.

Otázky a odpovědi:

Jiří Stabla, majitel Carun Pharmacy, konopných lékáren Konopnyshop.cz po celé České republice a zakladatel konopné značky Carun.

Co si o takto razantním zásahu policie myslíte?

Jde o jasné potlačování práva na svobodné podnikání provozovatelů growshopů. Zavírání growshopů a policejní zátah na jejich majitele je nespravedlivý. Pouze podnikají a mají to povolené. Growshopy se pohybují na hraně zákona právě kvůli tomu, že nabízejí zahrádkářské pomůcky a doplňky, které mohou být použity na účel pěstování marihuany. Doposud však nebylo nikde stanoveno, co je a co není v této věci trestné. K smíchu je, že v tom má zmatek dokonce i policie a soudy. Několikrát zde byla snaha, aby bylo přesně řečeno, co growshopy mohou prodávat, ale nikdo to zatím netuší. Samozřejmě nesouhlasím s tímto neférovým jednáním policie ČR. Pokud už nějaké podezření s šíření toxikomanie existuje, je nutné zmínit, že existuje mnoho portálů a obchodů, které nabízejí samotný návod na pěstování marihuany. Přednější je si ale uvědomit, že tito lidé se snaží s úctou vrátit rostlinu, která tisíce let pomáhala v léčbě mnoha špatně léčitelných nemocí.

Co si myslíte, že razii zapříčinilo?

Svým způsobem nastala díky konopnému veletrhu Cannafestu. Veletrhu, který se konal v Praze již poněkolikáté. Konopná semínka, kosmetika, vaporizéry, stavební materiály pivo i vše pro pěstování. Vedle toho zde proběhly odborné přednášky českých světových kapacit, kde se o léčebném i technickém konopí dalo dozvědět maximum. Policie se snaží tento festival poškodit. Chtěla, aby se zahraniční i domácí vystavovatelé báli přijet. Policie chtěla ukázat, že má vše pod kontrolou. Nakonec jim to nevyšlo, účast odřeklo jen pár firem. Některé právě z důvodu zátahu a toho, že už neměly co vystavovat. Šla po slabých, aby pohrozila větším. Určitě šťáry připravovali delší dobu.  Také byl letos vůbec poprvé někdo odsouzen za prodej potřeb pro pěstování resp. za šíření toxikomanie. Policii posloužil nový judikát Nejvyššího soudu. Policie dostala nový právní nástroj, že sice květináče, hnojiva, návody a semena je nadále legální prodávat, ale ne tak, aby ten prodej utvořil „ucelený řetězec“. Policie má asi pocit, že nyní může zakročit plošně, že na to má všechny potřebné páky.

Bojíte se, že by si posvítila na konopné lékárny?

Ať si přijdou. Vše máme legální. Pro léčbu konopí svědčí i to, že ministerstvo zdravotnictví udělilo první povolení k nakládání s léčebným konopím. Získaly ji firmy Elkoplast Slušovice a Phoenix. Získaly povolení pro zacházení s omamnými a psychotropními látkami ve spojitosti s konopím. Požádaly už i o udělení dovozní licence, co jsem slyšel.

Co byste si přál?

Policie by měla vše, co zabavila, lidem vrátit. Je to pro ně likvidační. Ať jim to vrátí, jako Buschce Bryndové, která byla za pěstování konopí stíhaná. Museli jí vrátit nakonec všechno konopí… Odborné poznatky dokazují, že prospěch z užívání konopí včetně marihuany jednoznačně mnohonásobně převyšuje rizika, která mohou vzniknout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

13:04 HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

Letošní pálení čarodějnic můžeme z pohledu hasičů zařadit mezi ty průměrné za posledních několik let…