Celní správa: Další dva případy nelegálního převozu nafty řešili ústečtí celníci

15.04.2023 7:14 | Tisková zpráva

Přes tisíc litrů pohonných hmot převážených bez patřičných dokladů odhalili ústečtí celníci ve dvou vozidlech během velikonočních svátků na dálnici D8 u exitu Řehlovice na Ústecku.

Celní správa: Další dva případy nelegálního převozu nafty řešili ústečtí celníci
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Na Bílou sobotu si hlídka celníků vytipovala a zastavila ke kontrole dodávku Mercedes-Benz Sprinter s rumunskou registrační značkou. Hlídka se zaměřila na zavazadlový prostor, kde po částečném, a nakonec úplném vyložení zavazadel odhalila 10 šedých plastových kanystrů o objemu 20 l, jeden plechový sud o objemu 50 l a jeden sud o objemu 200 l.

Nádoby byly schovány v černých igelitových pytlích pod zavazadly ve střední a zadní části nákladového prostoru. Uvnitř nádob se nacházelo celkem 450 litrů načervenalé kapaliny s typickým zápachem motorové nafty. Celníci odebrali kontrolní vzorek a provedli orientační test na přítomnost značkovače, s pozitivním výsledkem.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30015 lidí

Na Velikonoční pondělí kontrolovala hlídka mobilního dohledu na stejném místě bílou dodávku s přívěsem, též rumunské imatrikulace. Při kontrole nákladového prostoru celníci objevili 17 kanystrů o objemu 25 litrů a 8 kanystrů o objemu 20 litrů, též ukrytých pod osobními zavazadly a dalším převáženým zbožím. V barelech se nacházelo celkem 585 litrů načervenalé kapaliny s typickým zápachem motorové nafty.

Oba řidiči svorně uvedli, že motorovou naftu zakoupili v Belgii a vezou ji do svých zemědělských strojů. Jelikož ale nebyli schopni celníkům předložit k vybraným výrobkům žádné doklady prokazující, že se jedná o vybrané výrobky zdaněné nebo oprávněně nabyté za ceny bez daně, celníci úhrnné množství 1 035 litrů minerálních olejů zajistili.

Podle zákona o spotřebních daních je možné převážet pohonné hmoty bez prokázaní zdanění pouze v nádrži vozidla a k tomu jeden dvacetilitrový kanystr. V případě, že toto ustanovení řidiči nedodrží, riskují propadnutí převáženého zboží, a navíc ještě doplacení dlužné spotřební daně. Tato pravidla platí obdobně v rámci cele Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…