Celní správa: Kontroly nelegálního zaměstnávání v hlavním městě neustávají

02.11.2019 18:38

?Pražští celníci se na kontroly nelegálního zaměstnávání cizinců po celém území metropole zaměřují pravidelně a počet pracovníků, u kterých je zjištěno porušení, bývá poměrně dost.

Celní správa: Kontroly nelegálního zaměstnávání v hlavním městě neustávají
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Nejinak tomu bylo i během kontroly dvou provozoven, které se zabývají potravinářskou výrobou, v jednom případě se jednalo o cukrárnu a ve druhém o výrobnu lahůdek. Celníci zjistili, že u 167 kontrolovaných cizinců ze třetích zemí došlo k porušení zákona o zaměstnanosti. Vykonávali práci nelegálně a rovněž zaměstnavatelé nedodrželi informační povinnost vůči Úřadu práce.

Kontrolované osoby jsou rovněž lustrovány v databázi celní správy, zda se nenachází v evidenci dlužníků, například za pokuty v dopravě, nebo za jiné další přestupky, které udělují jiné správní orgány. Během této konkrétní kontrolní akce vybrali celníci nedoplatek ve výši jeden tisíc korun.

Mnohdy není výjimkou, že pracovníci ze zemí bývalého Sovětského svazu mají ve svém cestovním dokladu polské turistické vízum, které je však v žádném případě neopravňuje k vykonávání jakékoli pracovní činnosti na území České republiky.

Obory, ve kterých se nejčastěji objevují nelegálně zaměstnaní cizinci jsou stavebnictví, hotelové služby, kosmetická či nehtová studia nebo potravinářský průmysl.

V případě, že zaměstnavatel nesplní informační povinnost vůči úřadu práce, může mu být uložena pokuta až do výše 100 000 korun, a jestliže zaměstnává cizince bez platného pracovního povolení, je sankce v rozmezí od čtvrt do deseti milionů korun. Zjištěné případy porušení jsou postupovány na příslušné Oblastní inspektoráty práce, které jsou kompetentní k zahájení správního řízení.

Za loňský rok provedli pražští celníci více než 120 kontrol, zaměřených na nelegální zaměstnávání cizinců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…