Celní správa: Krajští celníci vybrali na silnicích nezaplacené pokuty za více než milion a půl

07.09.2023 7:05 | Tisková zpráva

Řidiči v Moravskoslezském kraji se přesvědčují o tom, že vyhýbání se neplacení pokut nemá dlouhého trvání. Od začátku roku totiž celníci v rámci běžných kontrol vybrali na nezaplacených pokutách za dopravní delikty částku přesahující 1,5 milionu korun.

Celní správa: Krajští celníci vybrali na silnicích nezaplacené pokuty za více než milion a půl
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Jednou z kompetencí celníků při celní kontrole je lustrace osoby řidiče a provozovatele zastaveného vozidla v centrální aplikaci nedoplatků. Hlídka tak v případě zjištění, že jeden z kontrolovaných nezaplatil pravomocně uloženou pokutu za dopravní delikt, vyžaduje její uhrazení buďto v hotovosti, nebo bezhotovostním převodem. Tato právní úprava se vztahuje na nedoplatky podle zákona o silničním provozu, o silniční dopravě a zákona o pozemních komunikacích. V případě, kdy kontrolovaný subjekt odmítne uhradit dlužnou částku, mohou celníci zadržet registrační značky vozidla. K tomuto kroku přistoupili pracovníci dohledových činností Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj za uplynulých 8 měsíců celkem v 15 případech. Většina nezaplacených pokut se pohybuje v řádech stovek až tisíci korun, kvůli kterým řidiči neriskují odejmutí registračních značek a pokuty raději uhradí. Celníci se však na silnicích v Moravskoslezském kraji setkali také s případy, kdy nedoplatky přesahovaly 130 000 Kč, avšak i tyto částky dlužníci zaplatili.

Zájemci, kteří si chtějí ověřit, zda také nemají nějaký nedoplatek, tak mohou učinit u kteréhokoli celního úřadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

16:05 Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

Liberecká zoo se již v první třetině letošního roku může pochlubit hned několika významnými přírůstk…