Celní správa: Největší záchyt prekurzorů drog na jižní Moravě

26.09.2022 17:56 | Tisková zpráva

Tři čtvrtě tuny tablet s obsahem efedrinu, přepravovaných v rozporu s předpisy, zajistili jihomoravští celníci při silniční kontrole.

Celní správa: Největší záchyt prekurzorů drog na jižní Moravě
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V noci ze čtvrtka na pátek kontrolovala hlídka celníků vozidla na dálnici D2. Ve směru na Brno si všimla projíždějící dodávky s polskou mezinárodní značkou a rozhodla se ji prověřit. Světelným výstražným znamením řidiče vozidla upozornila a následně ho navedla na parkoviště u čerpací stanice. Po otevření nákladového prostoru celníci zjistili, že ve vozidle je naloženo pět palet zboží, které mělo být převezeno z Rumunska do Ostravy.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Podle dokladů se jednalo o látku Efedrina Arena 50 mg v dózách po 1500 tabletách v celkovém množství 2000 dóz tzn. 3 000 000 tablet. Protože řidič nepředložil hlídce potřebné doklady a převoz zboží se tak uskutečnil v rozporu s českými, ale i evropskými předpisy, celníci pojali podezření, že by se mohlo jednat o „materiál“ pro nelegální výrobu drog. Látka efedrin jako prekurzor pro výrobu omamných a psychotropních látek bývá často zneužita k výrobě metamfetaminu neboli lidově řečeno „pervitinu“. Z daného množství by bylo možné vyrobit až 80 kilogramů této nebezpečné látky.

Po základním prověření řidiče a spolucestující celníci okamžitě vyrozuměli Operační centrum Celní správy ČR. Kontrolované vozidlo i s osobami bylo v doprovodu hlídky převezeno na pracoviště celního úřadu, kde si případ převzali kolegové z oddělení Protidrogové Brno Generálního ředitelství cel.

Obě osoby byly zadrženy, vyslechnuty a následně umístěny do cely předběžného zadržení. V současné době jim už bylo sděleno obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a jsou vazebně stíhány. V případě prokázání spáchání trestného činu jim hrozí trest odnětí svobody na osm až dvanáct let nebo propadnutí majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…