Celní správa: Nezdaněné cigarety za 46 milionů na severu Moravy

14.12.2023 13:07 | Tisková zpráva

Od začátku roku vyměřili celníci v Moravskoslezském kraji spotřební daň z nezdaněných cigaret a tabáku ve výši přesahující 46 milionů korun. Jedná se přitom jen o částku vyměřenou z nelegální činnosti, jakou je prodeje, nákup či distribuce nezdaněných tabákových výrobků.

Celní správa: Nezdaněné cigarety za 46 milionů na severu Moravy
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Kromě nadlimitního dovozu polských cigaret pro vlastní spotřebu řešili celníci na severu Moravy v končícím roce enormní počet případů obchodování s nezdaněnými cigaretami a tabákovými výrobky. Nejčastěji byly tyto daňové úniky odhaleny díky vlastní vyhledávací činnosti Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj, ale k řešení dostali celníci také zajištěné zboží od Policie České republiky nebo vězeňské služby. Moravskoslezští celníci z oddělení podpory daňového řízení a vyhledávání tak s pravidelností vyměřovali zjištěným plátcům spotřební daň v desítkách až stovkách tisíc korun. Často přitom byly do těchto nezákonných aktivit zapleteny osoby za tuto činnost již dříve trestané. Celníci ve spolupráci se specializovaným útvarem celní správy však zajišťovali také celé nelegální výrobny cigaret. V těchto případech se jednalo o organizované skupiny s propracovaným procesem nákupu, výroby a konečnou distribucí cigaret. Pachatelé této trestné činnosti si pronajímali odlehlé objekty, ve kterých skladovali tuny tabáku, ze kterého následně vyráběli na vlastní balící lince cigarety.  Výše spotřební daně, která tímto nezákonným jednáním nebyla odvedena, sahala do částek přesahující několik milionů korun. Fiskální dopad ilegálně vyráběných tabákových výrobků není jediným problémem této činnosti. Zvyšuje se také zdravotní riziko potíží způsobených kouřením nekvalitního, často hnijícího tabáku spolu s použitím necertifikovaných cigaretových dutinek. Tuto skutečnost potvrzují laboratorní testy u každého jednoho z odebraných vzorků zajištěného tabáku a cigaret.

Po vyřešení a uzavření případu jsou cigarety a tabák zničeny pod dozorem celníků ve společnostech na zpracování odpadu. Tabákové linky jsou ve spolupráci s vězeňskou službou rozebrány vězni na díly a recyklovány.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…