Celní správa: Od ledna celníci odhalili 461 tun dovezeného nelegálního odpadu

31.05.2020 20:40

Nelegální přeshraniční obchod a nakládání s odpady v posledních letech narůstá. Jen během celorepublikové akce od 1. 5. do 18. 5. celníci řešili deset případů porušení zákona a zadrželi 173 tun odpadu.

Celní správa: Od ledna celníci odhalili 461 tun dovezeného nelegálního odpadu
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Od začátku roku 2020 provedli více než pět set kontrol a odhalili 21 porušení. Nejčastěji se jedná o přepravu odpadu bez potřebných dokladů (odpad neodpovídá deklarovanému odpadu uvedenému v předložených dokladech), případně nemá příjemce v ČR oprávnění dovážený odpad přijmout.

V době boje s pandemií koronaviru při stovce kontrol odhalili deset porušení.

Mezi nelegálně dováženým odpadem se obvykle vyskytují drcené silně zapáchající směsi, drcené plastové kousky, prášek bez možnosti určení složení nebo komunální směsný odpad. Nejčastěji pochází z Německa a Itálie. Česká republika slouží buď jako cílová stanice, nebo jako tranzitní země pro další cestu na jihovýchod Evropy. Celní správa zjištěné nelegální dodávky odpadu zajistila a předala k dalšímu šetření České inspekci životního prostředí.

V roce 2019 odhalila Celní správa ČR celkem 45 případů (dohromady 974 366 kg) podezření z porušení předpisů přeshraniční přepravy odpadů. Oproti roku 2018 se jedná o trojnásobný nárůst počtu zjištěných porušení i množství odpadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…