Celní správa: Od ledna vám celníci mohou odebrat registrační značku nebo přiložit botičku

09.01.2022 21:23 | Tisková zpráva

Od ledna získala Celní správa ČR společně s Policií ČR a za určitých podmínek i obecní policií novou kompetenci při vymáhání pravomocně uložených nezaplacených pokut za dopravní přestupky.

Celní správa: Od ledna vám celníci mohou odebrat registrační značku nebo přiložit botičku
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Jedná se například o. pokuty za překročení nejvyšší dovolené rychlosti, jízdu na červenou, chybné parkování, telefonování za jízdy, jízdu bez dálniční známky, řízení přetíženého vozidla, nevedení záznamů o době řízení, bezpečnostních přestávkách a době odpočinku, předložení neplatných dokladů.

Zjistí-li celníci při silniční kontrole, že řidič nebo provozovatel vozidla nezaplatil již dříve pravomocně splatnou dopravní pokutu, mohou nově na místě požadovat její okamžitou úhradu. Ta bude umožněna v hotovosti (v české měně) a platebním terminálem, kterým jsou hlídky vybaveny. Pokud nebude pokuta na místě zaplacena, mohou celníci zadržet registrační značku nebo zabránit v odjezdu vozidla přiložením „botičky“.

Pokud dlužná částka není na místě uhrazena řidičem či provozovatelem vozidla, který ovšem nemusí být v autě přítomen, nelze dále pokračovat v jízdě. Chce-li řidič pokračovat v cestě, musí tedy uhradit nedoplatek i za nepřítomného provozovatele vozidla. Celník při odebrání registračních značek nebo přiložení botičky řidiči sdělí, kdy a kde může nedoplatek zaplatit a zároveň za jakých podmínek dojde k vrácení odebraných registračních značek nebo sejmutí přiložené botičky.

Za den platby bude považován den, kdy úřední osoba platbu v hotovosti převzala. Pro zjednodušení případných kontrol doporučujeme řidičům v následujících 24 až 48 hodinách s sebou vozit potvrzení o úhradě.

Celní správa výběr dlužných částek prováděla už v minulosti, bez použití tohoto oprávnění, a například za loňský rok vybrala 11,5 milionů korun. Vybrané částky jsou převážně příjmem státního rozpočtu.

Podrobné informace naleznete na stránkách celní správy ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne