Celní správa: Pašerák prchal v lese před celníky na kolečkových bruslích

28.07.2019 19:44

V polském příhraničí se královéhradečtí celníci často setkávají s lidmi různých věkových kategorií, kteří se snaží převážet z Polska léky s obsahem pseudoefedrinu nebo drogy rozličných druhů.

Celní správa: Pašerák prchal v lese před celníky na kolečkových bruslích
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Zatímco někteří z nich dobrovolně a odevzdaně podstoupí celní kontrolu, přičemž jsou si vědomi svého odhalení, jiní se snaží co nejrychleji z dohledu celníků uniknout. Neúspěšně ujíždějí v osobních automobilech, na motocyklech, najdou se i tací, kteří využívají vozidel taxislužby či autobusové dopravy, případně utíkají po svých. Sedmatřicetiletý muž na Trutnovsku zvolil k přepravě své nelegální zásilky kolečkové brusle.

Setkání s ním bylo pro celníky bezesporu překvapením. Při výkonu noční služby spatřili po dvaadvacáté hodině na silnici muže na kolečkových bruslích s napěchovaným batohem na zádech. Vzhledem ke skutečnosti, že se běžně k provozování tohoto druhu sportu využívá jiná denní doba, rozhodli se muže zkontrolovat. Na hlasité sdělení: „Celní správa, celní kontrola", muž reagoval rychlou otočkou do protisměru. Hlídka se za bruslařem rozjela. On se po několika metrech rozhodl pro změnu své trasy a prchl do lesa. Zanedlouho se po neúspěšné jízdě lesním porostem vrátil již bez batohu zpět k silnici, sedl si do příkopu a nechal si dobrovolně přiložit služební pouta.

Během prohlídky u něho celníci našli 2 gramy rostlinné pryskyřice připomínající svou konzistencí, zápachem i barvou hašiš a zkumavku se stopovým množstvím bílé krystalické látky. Muž přiznal, že batoh, který v lese odhodil, patří jemu a na otázku, co je v něm, reagoval slovy, že tablety léků Apselan, které nakoupil v Polsku za 50.000 korun. Téměř 6 tisíc tablet obsahujících pseudoefedrin muž údajně před státní hranicí vyloupal z blistrů a uložil do igelitového sáčku. Prekurzory k výrobě drog a injekční stříkačky ukryté v batohu celníci zajistili.

Vzápětí také zjistili, že se s mužem nesetkávají poprvé. Před třemi měsíci jej lapili v potoce, kde se ocitl se svým osobním automobilem poté, co nezvládl rychlou jízdu lesem, kam před celníky z pozemní komunikace odbočil. Tehdy vezl pervitin, konopí, příslušenství varny a přípravky pro výrobu drog (více ZDE).

Muž byl již minulosti pravomocně odsouzen a brány věznice opustil v prosinci 2017. V dubnu letošního roku bylo proti němu zahájeno nové trestní stíhání. Byl obviněn ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let. Stíhán je na svobodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…