Celní správa: Pašerák prchal v lese před celníky na kolečkových bruslích

28.07.2019 19:44

V polském příhraničí se královéhradečtí celníci často setkávají s lidmi různých věkových kategorií, kteří se snaží převážet z Polska léky s obsahem pseudoefedrinu nebo drogy rozličných druhů.

Celní správa: Pašerák prchal v lese před celníky na kolečkových bruslích
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Zatímco někteří z nich dobrovolně a odevzdaně podstoupí celní kontrolu, přičemž jsou si vědomi svého odhalení, jiní se snaží co nejrychleji z dohledu celníků uniknout. Neúspěšně ujíždějí v osobních automobilech, na motocyklech, najdou se i tací, kteří využívají vozidel taxislužby či autobusové dopravy, případně utíkají po svých. Sedmatřicetiletý muž na Trutnovsku zvolil k přepravě své nelegální zásilky kolečkové brusle.

Setkání s ním bylo pro celníky bezesporu překvapením. Při výkonu noční služby spatřili po dvaadvacáté hodině na silnici muže na kolečkových bruslích s napěchovaným batohem na zádech. Vzhledem ke skutečnosti, že se běžně k provozování tohoto druhu sportu využívá jiná denní doba, rozhodli se muže zkontrolovat. Na hlasité sdělení: „Celní správa, celní kontrola", muž reagoval rychlou otočkou do protisměru. Hlídka se za bruslařem rozjela. On se po několika metrech rozhodl pro změnu své trasy a prchl do lesa. Zanedlouho se po neúspěšné jízdě lesním porostem vrátil již bez batohu zpět k silnici, sedl si do příkopu a nechal si dobrovolně přiložit služební pouta.

Během prohlídky u něho celníci našli 2 gramy rostlinné pryskyřice připomínající svou konzistencí, zápachem i barvou hašiš a zkumavku se stopovým množstvím bílé krystalické látky. Muž přiznal, že batoh, který v lese odhodil, patří jemu a na otázku, co je v něm, reagoval slovy, že tablety léků Apselan, které nakoupil v Polsku za 50.000 korun. Téměř 6 tisíc tablet obsahujících pseudoefedrin muž údajně před státní hranicí vyloupal z blistrů a uložil do igelitového sáčku. Prekurzory k výrobě drog a injekční stříkačky ukryté v batohu celníci zajistili.

Vzápětí také zjistili, že se s mužem nesetkávají poprvé. Před třemi měsíci jej lapili v potoce, kde se ocitl se svým osobním automobilem poté, co nezvládl rychlou jízdu lesem, kam před celníky z pozemní komunikace odbočil. Tehdy vezl pervitin, konopí, příslušenství varny a přípravky pro výrobu drog (více ZDE).

Muž byl již minulosti pravomocně odsouzen a brány věznice opustil v prosinci 2017. V dubnu letošního roku bylo proti němu zahájeno nové trestní stíhání. Byl obviněn ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let. Stíhán je na svobodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…