Celní správa: Pozor na dovoz zakázaných suvenýrů

06.12.2022 21:20 | Tisková zpráva

Ruzyňští celníci se stále častěji setkávají na Letišti Václava Havla v Praze při kontrolách zavazadel turistů s různými druhy korálů, mušlí nebo produktů tradiční asijské medicíny, které si cestující přivážejí z dovolené jako suvenýr, aniž by tušili, že porušují platné mezinárodní předpisy.

Celní správa: Pozor na dovoz zakázaných suvenýrů
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Mnohé z těchto suvenýrů jsou chráněnými exempláři ohrožených druhů živočichů a rostlin, jež jsou chráněny mezinárodní úmluvou CITES (mezinárodní Úmluva o mezinárodním obchodu s volně žijícími druhy živočichů a planě rostoucích rostlin), a proto se pro některé z nich může stát návrat z exotické dovolené i nepříjemným zážitkem.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Pokud cestující nemá potřebné doklady k dovezeným exemplářům, jsou následně zabaveny a případ dále šetří Česká inspekce životního prostředí. Postih za nedovolený dovoz exemplářů může být pokuta nebo se mohou turisté dopustit trestného činu, za který hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

Jen od začátku letošního odhalili ruzyňští celníci za období od ledna do listopadu 88 případů nelegálního dovozu, což je o 29 více než za celý loňský rok. Zjištěné případy byly předány České inspekci životního prostředí.

Doporučujeme všem cestujícím se před odjezdem na dovolenou důkladně informovat o zákazech a omezeních na stránkách Celního úřadu Praha Ruzyně pod odkazem „Informace pro cestující" nebo na informačních panelech na terminálech letiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…