Celní správa: Prodejci nabízeli nejen padělky, ale také léky

08.10.2023 16:13 | Tisková zpráva

Karlovarští celníci v boji proti prodeji padělků nepolevují, při kontrolách během září zajistili zboží za téměř 1,7 milionu korun. V rámci kontrolní činnosti se zaměřili na prodej zboží, jež porušuje práva duševního vlastnictví, a ochranu spotřebitele. Kontroly provádějí nejen na tržnicích, ale i v kamenných prodejnách v celém regionu.

Celní správa: Prodejci nabízeli nejen padělky, ale také léky
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V průběhu měsíce září při 12 kontrolách zajistili celníci v karlovarském regionu více než 1 000 kusů zboží, jež vykazovalo znaky padělků, čímž by mohlo dojít k porušení práv duševního vlastnictví. Ve většině případů se jednalo o napodobeniny obuvi, textilu, kabelek, batohů, peněženek, nebo hraček. Hodnota zboží světoznámých značek vyjádřená v cenách originálních výrobků by dosahovala výše bezmála 1,7 milionu korun.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

Celníci se také účastnili součinností akce se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SUKL), při které během dvou kontrol pracovníci kontrolního ústavu zajistili v provozovnách a jejich skladech bezmála 800 kusů léčivých přípravků, k jejichž prodeji neměli prodejci příslušná povolení.

Od ledna letošního roku zajistili příslušníci Celního úřadu pro Karlovarský kraj při více než 50 pozitivních kontrolách na tržnicích i v kamenných provozovnách téměř 7700 kusů zboží v hodnotě přesahující 40 milionů korun.

Veškeré zajištěné zboží skončilo ve skladu celního úřadu. Případy byly předány k dalšímu řízení právnímu oddělení. Pokud by se prokázalo, že se jedná o padělky, hrozí pachatelům přestupku pokuta až do výše 10 milionů korun. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, bude zboží zlikvidováno. Přestupky nelegálního prodeje léků řeší SUKL. Celníci budou v kontrolách nejen tržnic pokračovat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…