Celní správa: Ústečtí celníci vybrali v roce 2017 více než 29 miliard

07.02.2018 11:43

Částkou přesahující 29 miliard korun, vybranou v uplynulém roce na cle, daních a dalších poplatcích, přispěli ústečtí celníci do státní pokladny.

Celní správa: Ústečtí celníci vybrali v roce 2017 více než 29 miliard
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Nejvýrazněji se na této částce podílela spotřební daň z minerálních olejů, a to téměř 28 miliardami korun. Více než 187 milionů korun vyinkasovali na dani z vína a 14 milionů utržili ústečtí celníci na dani z lihu a lihovin. Na dani z piva ve výši téměř 13 milionů korun se podílela řada malých pivovarů registrovaných v kraji a více než čtyři miliony utržili celníci na dani z tabákových výrobků. Ústečtí správci spotřebních daní zaznamenali ve srovnání s předchozím rokem nárůst ve výběru daní zejména u minerálních olejů (o 5,7 miliard korun), vína (o 1,6 milionů korun) a tabákových výrobků (o půl milionu korun). Výběr spotřební daně patří k nejvýznamnějším příjmům státního rozpočtu. Proto také boj proti daňovým únikům a dohled nad řádným výběrem spotřebních daní byl a nadále bude jedním z prvořadých úkolů celní správy.

Celníci spravují i daně ze zdrojů energie zatěžujících životní prostředí tj. daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. Od dodavatelů těchto energetických produktů konečnému spotřebiteli vyinkasovali 287,5 milionů korun (nárůst o více než 58 milionů korun).

Za zboží dovezené ze zemí mimo EU vybrali celníci na cle přes 341 milionů korun (nárůst cca o 36 milionů korun ve srovnání s rokem předchozím). Dvacet procent z vybrané částky zůstává ve státním rozpočtu, zbytek putuje do rozpočtu Evropské unie. Další 2 miliony vybrali celníci na dani z přidané hodnoty a správních poplatcích.

V rámci tzv. dělené správy, kdy pracovníci celního úřadu vybírají poplatky a vymáhají pokuty, které lidem a obchodním společnostem ukládají jiné státní organizace či instituce, bylo odvedeno do státní kasy dalších 458 milionů korun. Z toho téměř 30,5 milionů korun vymohli na neuhrazených pokutách (zejména za přestupky v dopravě) uložených v příkazním řízení.

V celorepublikovém měřítku ústecký celní úřad dlouhodobě obsazuje ve výběru daní třetí příčku za pražskými útvary (CÚ pro Středočeský kraj a CÚ pro hlavní město Praha).

Celní správa ČR vybrala v roce 2017 do státního rozpočtu bezmála 165 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…